Vesić:Budimo ponosni na pretke koji su život dali za slobodu Tanjug

Objavljeno: 20.10.2021. 13:23 Izmenjeno: 20.10.2021. 14:14

Povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da treba da budemo ponosni na pretke koji su živote dali za slobodu Grada.

Vesić, koji je prisustvovao memorijalnom defileu posvećenom obežavanju godišnjice oslobođenja Beograda, podsetio je da se na današnji dan, 1944. godine zavijorila zastava slobode na palati Albanija, čime je označen kraj fašističke okupacije Beograda.

„Na današnji dan sa ponosom slavimo Dan oslobođenja Beograda i srećan sam što poslednjih sedam godina to radimo onako kako su ljudi koji su oslobodili Beograd zaslužili“, rekao je Vesić.

Dodao je da je tokom oslobodilačke borbe poginulo oko 4. 000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i oko 1. 000 pripadnika Crvene armije, a da je oko 3. 000 ranjeno.

Istakao je da je ponosan što je danas na svim časovima u beogradskim školama pročitan proglas o tome koliko je važan 20. oktobar i zbog toga što su objedinjeni Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu u okviru manifestaciju „Dani slobode“.

„Na taj način šaljemo poruku danas svima koji žive u slobodnom Beogradu koliko je naša sloboda krvlju plaćena“, kazao je Vesić novinarima.

Nakon višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine prestonicu Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period okupacije tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana