Vesić:Apelujemo na taksiste da prestanu sa blokadom grada Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 07. 10. 2019. 12:29:14

 Grad Beograd nema nikakav uticaj na odvijanje saobraćaja i kao zamenik gradonačelnika mogu samo da apelujem i tražim od taksista da prekinu sa blokadama jer to ometa građane Beograda u normalnom funkcionisanju, rekao je Goran Vesić . 

foto Tanjug
Gostujući na TV „Prva”,on je istakao da razume većinu zahteva taksista koji su zasnovani na zakonu i napomenuo da je većina zahteva prihvatljiva u smislu da taksisti traže da se sprovodi zakon, ali i ocenio da ništa od toga ne opravdava blokiranje grada, jer svako može da se bori i na drugi način – odlascima u nadležne institucije, traženjem sastanaka i insistiranjem na sprovođenju zakona.

– Blokada grada nije rešenje i u ime Grada Beograda apelujem na taksiste da blokade budu prekinute. Građani nisu odgovorni i ne bi trebalo da „rešavaju” spor između taksista i državnih institucija. Zakon o načinu na koji se obavlja taksi-prevoz ne donosi Grad Beograd, već Narodna skupština Republike Srbije. Tim zakonom jasno je definisano kako se obavlja taksi-prevoz u našoj zemlji, dok je grad taj koji odlučuje koliko će taksista biti u Beogradu i to je nešto što se radi od početka 2000. godine. Radi se analiza u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom, koji svake godine definiše broj koji je potreban za normalno funkcionisanje taksi-prevoza u Beogradu – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd do sada oduzeo više od 50 vozila od „divljih” taksista, čime je njihovo postojanje praktično eliminisano i istakao da je oduzeto i 17 vozila koja su koristili vozači koji rade preko „Car Go” i „Cammeo” aplikacija.

– Podnete su krivične i prekršajne prijave i to je ono što Grad Beograd može da uradi. Postoji razlika između „Car Go” i „Cammeo” vozača i „divljih” taksista. Pripadnici Komunalne milicije i inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove lako uoče „divljeg” taksistu sa lažnim tablicama ili drugim falsifikatom, dok vozači koji koriste pomenute aplikacije voze neobeležene automobile i to je potpuno drugačiji problem. Imali smo nekoliko situacija gde su gradske inspektore opkolila druga lica i policija je morala da ih izvlači. Grad ne može da sprečava proteste taksista jer je pravo na štrajk garantovano Ustavom i mogu samo da apelujem na taksiste da ne blokiraju grad jer ispaštaju svi građani – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, očigledno je da postoje određene „rupe” u zakonu koje se koriste, iako „Car Go” i „Cammeo” ne predstavljaju klasičan „divlji prevoz”.

– Druge institucije, a ne Grad Beograd, trebalo bi da daju odgovor ko je „zakazao” u lancu koji obezbeđuje sprovođenje zakona. Svojevremeno, nijedan medij nije napravio prilog o tome kada su komunalne milicajce i inspektore po dva sata blokirali ljudi koji su ih sprečavali u sprovođenju zakona. Posao grada je da preko Komunalne milicije i inspekcije podnosi prijave, ali u daljem postupku nema nikakav uticaj na rad tužilaštva – zaključio je Vesić.

One Response to “Vesić:Apelujemo na taksiste da prestanu sa blokadom grada”

  1. Dalibor каже:

    Nema Rupa u zakonu. Kazu u cargou da samo pomazu clanovima. Na njihovoj aplikaciju imaju taximetar koji pale kad neko udje u auto I gase kad izadje. Ako koriscenje taximetar nije taxiranje onda Sam ja lud.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 29°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana