Vesić:  Zemunci posle 18 godina ponovo dobijaju Zavičajni muzej Beoinfo

Objavljeno: 17.06.2020. 17:14 Izmenjeno: 17.06.2020. 17:14

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je  radove na sanaciji i rekonstrukciji Zavičajnog muzeja u Zemunu.

U obilasku radova su bili i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik opštine Zemun Dejan Matić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Vesić je istakao da, ako postoji deo Beograda koji ima svoju samostalnu bogatu istoriju, onda je to Zemun koji je vekovima bio samostalni grad.

– Veoma mi je drago što smo posle 18 godina uspeli da nađemo novac i rešimo probleme koje drugi nisu uspeli, a sve sa ciljem da ovaj muzej ponovo bude ono što je nekada bio – Zavičajni muzej Zemuna. On se danas nalazi u okviru Muzeja grada Beograda, ali predstavlja zemunsku istoriju i nalazi se u jednoj od najlepših kuća, čuvenoj Spirtinoj kući. Samo za rekonstrukciju parketa izdvojili smo 26 miliona dinara, jer sam po sebi predstavlja posebnu vrednost – istakao je Vesić.

On je dodao da će se raditi i fasada, te da će Zemunci biti ponosni na svoj muzej, gde će moći da uče o istoriji Zemuna i Beograda.

– Nastavićemo da ulažemo u kulturu. Mi smo vlast koja poslednjih decenija najviše ulaže u kulturu u Beogradu i to se vidi. Ne ulažemo samo u velike muzeje, koji su završeni, poput Narodnog muzeja ili Muzeja savremene umetnosti, već i u ove manje muzeje. Takođe i Muzej grada ćemo početi da radimo. Juče smo posetili Žarkovo gde ćemo takođe da uradimo zavičajnu kuću, koja svakako ima veliki značaj za njegove žitelje. Beograd je toliko veliki i različit, i mnogi delovi grada imaju potrebu da samostalno predstave ono što je njihovo, a što je opet deo naše zajedničke istorije, kulture i tradicije – istakao je Vesić.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je akcenat stavljen na saniranje problema sa vlagom, jer je to preduslov za sve ostale radove.

– Projekat je podeljen na faze i očekujemo da posao bude završen do kraja godine. Kada bude završen posao oko sanacije vlage, sledi uređenje podova i svih potrebnih instalacija. Praveći strategiju, stavili smo akcenat na staro jezgro Zemuna koje predstavlja ambijentalnu celinu. U pomenutu strategiju, pored Gardoša, Zemunskog keja i izgradnje pristana za kruzere, „ušao” je i Zavičajni muzej. Posle 18 godina pauze, posetici muzeja će moći da vide sve ono za šta su bili uskraćeni u prethodne, bezmalo dve decenije – naveo je Matić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković rekla je da će zajedničkim naporima Grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zdanje Spirtine kuće, odnosno Zavičajnog muzeja biti potpuno rekonstruisano. Ona je podsetila da je pre tri godine, uprkos činjenici da je Zavičajni muzej bio zatvoren, organizovana jedna mala izložba koju je posetio veliki broj građana Zemuna.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je da su u toku završni radovi za izradu stalne postavke i okarakterisala ovaj muzej kao „biser kulturne baštine Beograda”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana