Vesić: Želimo da Beograd bude što više pokriven zelenilom Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 18.10.2019. 11:42 Izmenjeno: 18.10.2019. 12:12

Sadnjom 90 stabala crnog bora u beogradskom parku Ušće, u obliku broja 90, obeležen jubilej – devet decenija od osnivanja Javno komunalnog preduzeća „Zelenilo Beograd.

foto Beoinfo

Davne 1929. godine, Grad Beograd osnovao je službu pod nazivom Odsek za parkove čiju tradiciju danas nastavlja JKP „Zelenilo – Beograd”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da „Zelenilo Beograd” nije najstarije gradsko preduzeće, ali to jasno govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen.

– Računajući 90 stabala crnog bora koja su zasađena danas i sve ono što će biti zasađeno do kraja godine, „Zelenilo Beograd” će ove godine zasaditi oko 4.000 stabala. To preduzeće u Beogradu održava oko 70.000 stabala u drvoredima i više stotina hiljada stabala koja se nalaze parkovima – podsetio je Vesić.

On je istakao da je Beograd do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto.

– Sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je i da će tokom jeseni u Beogradu biti pokrenute dve akcije od kojih je jedna „Drvo generacije” u okviru koje će svaka generacija prvaka u svakoj školi imati mogućnost da zasadi svoje drvo i brine o njemu narednih osam godina, ali i kasnije. Na taj način će se kod najmlađih širiti kultura poštovanja prema zelenilu i zaštiti životne sredine, rekao je Vesić.

– Druga akcija koja se priprema, za koju je tender u toku, je aplikacija na mobilnim telefonima putem koje će građani Beograda moći da vide šta će se sve saditi i gde tokom naredne godine i tako moći da izaberu neko stablo i kupe ga. Na taj način će to stablo postati njihivo i pored stabla će stajati natpis sa njihovim imenom. Verujemo da će ove dve akcije izazvati veliki odjek i da ćemo na taj način još više uključiti građane, kada je u pitanju sadnja novih stabala na teritoriji grada Beograda – dodao je Vesić.

Generalni direktor JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

– Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama, sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu – dodao je on.

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od najlepših parkova u Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura -3°C

Delimično oblačno

Nedelja
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -4°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana