Vesić zaustavio izradu urbanističkih planova na Vračaru Beoinfo

Objavljeno: 26.09.2020. 18:47 Izmenjeno: 26.09.2020. 18:47

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se sa predstavnicima udruženja građana „Topolska” i Društva za ulepšavanje Vračara. Sastanku su prisustvovali Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda i dr Milan Nedeljković, predsednik gradske opštine Vračar

Predstavnici udruženja građana „Topolska”, Društva za ulepšavanje Vračara i predsednik gradske opštine Vračar izrazili su zabrinutost zbog „investitorskog urbanizma” koji predlažu urbanističke planove ne vodeći računa o zaštiti istorijskog jezgra Vračara posebno zbog najave plana za blok između Krunske, Smiljanićeve i Njegoševe.

Vesić je prihvatio predlog udruženja građana sa Vračara i gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova. Zamenik gradonačelnika je zajedno sa gradskom urbanistom Markom Stojčićem naložio da se odmah obustavi izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda koji je u izradi a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine.

– Do usvajanja Plana generalne regulacije grada Beograda zaustavljamo izradu svih planova detaljne regulacije za opštinu Vračar, a trenutno je pet planova u procesu izrade. Ova odluka se ne odnosi samo plan u Tomaša Ježa koji se donosi u saradnji sa građanima a čiji je cilj da se sačuva park koji je bivši predsednik opštine Vračar 2011. godine prodao privatniku!? Ostali planovi čija je izrada zaustavljena su investitorski planovi koje odbornici Skupštine grada mogu da prihvate ili ne. Mi nećemo dozvoliti da na Vračaru svaki investior radi šta hoće kao u vreme od 1993-2016. kada su dozvolili da se u sred Krunske ulice izgradi ona zgrada koja izgleda kao lego kocka, koja je potpuno narušila istorijsko jezgro Vračara – rekao je Vesić.

On je dodao da se očekuje sa Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Krunskog venca za kulturno istorijsku celinu.

– Nova Vlada Srbije proglasiće Krunski venac kulturno istorijskom celinom i tako će istorijsko jezgro Vračara biti zaštićeno. Tokom proteklih godina proglasili smo kulturno istorijskim celinama Terazije i Profesorsku koloniju i zaštitili galeriju Progres i Sava centar koji su postali kulturna dobra. Sve naše odluke prihvatila je Vlada Srbije – poručio je Vesić.

Vesić i Stojčić su se zahvalili predstavnicima udruženja građana „Topolska”, Društvu za ulepšavanje Vračara kao i gradskoj opštini Vračar zato što se brinu o zaštiti Vračara.

– Pozvali smo ih da aktivno učestvuju u izradi Generalnog urbanističkog plana u delu koji se odnosi na Vračar kako bismo omogućili da se očuva istorijsko jezgro a da se grad razvija – rekao je Marko Stojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana