Vesić: Zarada od Nove godine oko 10 miliona evra Studio B

Objavljeno: 30.11.2016. 10:11 Izmenjeno: 30.11.2016. 14:47

Gradski menadžer Goran Vesić procenjuje da će direktan prihod od novogodišnjeg programa koji Grad organizuje iznositi najmanje 10 miliona evra.

On je precizirao da je najveći broj noćenja bio od turista iz Turske, Grčke, Hrvatske, Nemačke i Rusije, uz konstataciju da to menja strukturu turista, jer su do sada najvećim delom bili iz regiona.

„Sada počinjemo da dobijamo veliki broj turista iz drugih delova Evrope, što je za nas veoma važno“, podvukao je gradski menadžer.

On je podsetio i da je Srbija otvorila tržište za Kinu i da se očekuje veći broj turista iz te zemlje sledeće godine, dodajući i da je zbog toga premijer Aleksandar Vučić od Grada tražio da se postave oznake i za kineske turiste.

Kako je rekao, to će i biti urađeno početkom sledeće godine i biće na značajnijim mestima u gradu postavljene oznake na više jezika, pored engleskog, što je do sada slučaj.

„Ako se uzme u obzir da jedan turista, sa noćenjem i ostalim troškovi potroši oko 300 evra dnevno može se izračunati koliko zarađujemo od turizma. Kao šte se vidi, turizam je najbrže rastuća privredna grana. Mi moramo da ulažemo u događaje kako bi privlačili turiste, u kongresni, zdravstveni turizam… sportske i druge manifestacije“, dodao je Vesić.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da se za Novu godinu očekuje rekordan broj turista, ali i dodao da je tu struktura nešto drugačija i da će najviše biti gostiju iz regiona i dodao da se već krenulo u kampanju i da se u osam zemalja regiona emituju spotovi na jezicima tih zemalja.

„Očekujemo zaista rekordan broj turista ove godine iz prostog razloga što imamo i bogat novogodišnji program…on će trajati od 1. decembra do 15. januara sa više od 86 manifestacija sa odličnim koncertnim programom“, dodao je Vesić.

U odnosu na ulaganje, koje će biti oko 60 miliona dinara, očekujemo da ćemo imati bar 20 puta veći prihod, a moguće i više od toga.

„Znači oko 10 miliona evra i to je direktan prihod koji će grad imati“, podvukao je Vesić.

On je dodao i da će Beograd u decembru postati i zvanično turističko mesto i dodao:

„Turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, počinjemo da živimo od njega i naprosto treba da razvijamo ono od čega živimo“ poručio je Vesić.

Beograd je od početka godine do kraja septembra imao 682.159 turista, odnosno milion i 376.748 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine za 12 odsto više turista i devet odsto više noćenja, rekao je Vesić.

 

Radovi na Slaviji neće u većoj meri uticati na saobraćaj

 

Gostujući u Jurtarnjem programu Studija B na pitanja o radovima na Slaviji gradski menadžer je rekao da ti radovi počinju od subote, 3. decembra i da neće biti većih ometanja saobraćaja.

Kako je objasnio, dostavna vozila će u ranim jutarnjim i noćnim satima dovoziti sve što je potrebno kako se saobraćaj ne bi ometao, biće postavljena zaštitna ograda…

Vesić je precizirao i da će se raditi samo na mestu gde je nekada bio spomenik, da će radovi trajati 155 dana i da Grad insistira na tome da izvođači ispoštuju rokove.

„Ovoga puta smo tražili od izvođača da postavi balon tako da će se čitava fonatana raditi ispod balona, biće grejača i po prvi put se tako radi i na radove neće uticati zima i niske temperature. Mi očekujemo da završe radove za 155 dana“, ukazao je gradski menadžer koji je dodao da će to biti najveća i najlepša fontana u Beogradu.

On je najavio i tender u decembru za izradu saobraćjajnica na Slaviji, precizirao da bi radovi trebalo da počnu u martu i da traju 180 dana, tako da bi do jeseni dogodine bili gotovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana