Vesić: Vraćamo se normalnom životu Beoinfo

Objavljeno: 15.06.2021. 09:18 Izmenjeno: 16.06.2021. 10:47

Vraćamo se normalnom životu, ocenio zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da će glavni grad u narednih sedam dana doći do 700.000 građana koji su dobili i drugu dozu vakcine.

Posle jučerašnje odluke Kriznog štaba kojom su prihvaćeni skoro svi predlozi Grada Beograda, vraćamo se normalnom životu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na TV Prva.

On je podsetio da je doneta odluka kojom se radno vreme ugostiteljskih objekata produžava do jedan posle ponoći, dozvoljava emitovanje muzike do jedan sat posle ponoći, kao i organizovanje nastava u prirodi, ekskurzija i proslava maturskih večeri, uz poštovanje mera koje propisuje Zavod za javno zdravlje.

– Pored toga, na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 500 ljudi. Produženo je i radno vreme trgovačkih lanaca koji sada mogu da rade 24 sata, a dozvoljen je i odlazak na sportske utakmice, s tim da je kapacitet 30 odsto u zatvorenim halama a 50 odsto na stadionu, što znači da ćemo prvi put imati i publiku posle duže od godinu dana – rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 725.225 lica, odnosno 52,1 odsto punoletnih građana.

– Očekujemo da ćemo do kraja juna ostvariti naš cilj – 750.000 vakcinisanih, a već imamo 660.179 ili 47,4 odsto revakcinisanih. To znači da ćemo u narednih desetak dana doći do 700.000 revakcinisanih – rekao je Vesić.

On je istako da će festivali moći da budu organizovani sa posebnim odobrenjem Kriznog štaba za svaki festival, što ukazuje da će biti održani „Bir fest”, „Egzit” i drugi festivali.

Objasnio je da je to veoma važno za Beograd zato što na festivale dolazi veliki broj stranih turista, a Beograd živi od stranih turista.

– Takođe, očekujem da će naši hoteli biti puni tokom leta, a to znači da će biti posla za zaposlene u njima, za taksiste, turističke vodiče, prodavce suvenira – rekao je Vesić.

Vesić je ponovio da je njegov posao da se bori za radna mesta u Beogradu i da je iz tog razloga jučerašnja odluka Kriznog štaba o popuštanju mera važna.

Uputio je molbu ugostiteljima i svim organizatorima skupova da vode računa o poštovanju važećih mera kako se virus korona ne bi vratio na jesen i u zimu.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd doneo odluku o kupovini tableta za 67.592 dece od prvog do četvrtog razreda na teritoriji grada.

– Doneo sam tablet koji je „Telekom Srbije” nabavio za Grad Beograd. Ovo su tableti koje će svako dete na teritoriji grada između prvog i četvrtog razreda imati od 1. septembra. Preko ovih tableta moći će da prate digitalnu nastavu jer će Grad i Ministarstvo prosvete svakom detetu kupiti digitalnu verziju udžbenika za praćenje takve vrste nastave – objasnio je Vesić.

On je naglasio da će se u tabletima nalaziti MTS kartica kako bi svako dete imalo besplatan internet, bez obzira na to da li dete u kući ima internet.

– Svaka učionica će biti pokrivena internetom a do 1. septembra će i 6.500 učitelja i nastavnika od Grada dobiti laptopove kako bi mogli održavati nastavu preko digitalnih udžbenika. Mnogi evropski gradovi nemaju ovakvu mogućnost i ovo mi je najdraža akcija u Beogradu jer je ovo investicija u budućnost, da se deca pripreme za život u 21. veku – rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana