Vesić: Umetnička dela iz „Jugoeksporta” proglašena za kulturno dobro, Grad će učiniti sve da se ne iznesu iz zemlje Beoinfo

Objavljeno: 13.05.2021. 16:01 Izmenjeno: 13.05.2021. 16:01

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih važnih slikara. Slike nikako nisu nevažne za našu kulturu i muzeje – rekao je Vesić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da su umetnička dela iz stečajne mase „Jugoeksporta” proglašena za kulturno dobro i da će Grad na sve moguće načine sprečiti njihovo iznošenje iz Srbije. Podsetio je da je nedavno oglašena prodaja 148 dela likovne umetnosti iz „Jugoeksporta”, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara iako je procenjena vrednost bila oko dvadeset miliona dinara. Na konferenciji za novinare održanoj u Konaku kneginje Ljubice, Vesić je ocenio da je to problematično jer „stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider”.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je „Jugoeksport”, nekada jedna od najmoćnijih firmi, kupovao mnogo umetničkih dela, te da su 1973. zajedno sa Muzejom grada zasnovali legat u kojem se s ponosom čuva 47 vrednih slika.

– U ime Grada Beograda, želim da kažem da hoću da se prekine iznošenje umetničkih dela iz Srbije ukoliko su za njih zainteresovani naši muzeji. Proteklih decenija na stotine umetničkih dela izneto je na razne načine iz Srbije i prodaju se na aukcijama širom sveta. Tako smo nedavno imali prodaju delova sobe kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, a da niko od naših nije ni probao da dođe do njih i da pokuša da ih vrati u Srbiju. Da ne govorim o tome da niko ne kontroliše umetnička dela koja su razni muzeji dali na korišćenje raznim državnim institucijama, čak sam siguran da su neka i zamenjena. To je skandal, a kako smo se ponašali prema umetničkim delima najbolje pokazuje slučaj „Jugoeksporta”– naveo je Vesić.

Shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, Muzej grada Beograda je čitavu ovu kolekciju proglasio za kulturno dobro po hitnoj proceduri, naglasio je Vesić. O tome je obaveštena Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajni upravnik i Privredni sud.

– Sada će sa ovim delima morati da postupaju drugačije. Neće moći da budu izneta iz zemlje i moraće da ih ponude prvo nama, čak i ukoliko budu organizovali zakazanu licitaciju, što nadam se neće uspeti. Osam njih se već prijavilo za učešće na licitaciji i moja poruka je da ne troše novac bespotrebno. Grad će naći način da te slike nikada ne budu u privatnim kolekcijama već u muzeju – istakao je Vesić.

Ovo, nažalost, nije jedini slučaj, dodao je Vesić, i najavio da će Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika uputiti zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela u svim firmama, kako bi ta dela bila u srpskim muzejima i tako postala dostupna javnosti.

– Umetnička dela ne smeju da se prodaju u bescenje. Kada je Grad prodavao „Sava centar” izuzeo je sva umetnička dela i dodelio ih Muzeju grada Beograda. Novi kupac nije kupio čak ni nepokretna umetnička dela, ugrađena u zidove, i dužan je da potpiše ugovor sa Muzejom grada i da ih održava – naveo je Vesić.

Vesić se javno upitao zašto su slike namerno čuvane u lošem stanju i dodao da je to verovatno nečija namera jer bi te slike posle restauracije vredele mnogo više.

– Podnećemo čak i krivične prijave, i protiv stečajne upravnice i svakog drugog ko je učestvovao u ovome, jer ovo je skandal. Interesuje nas šta je sa ostalim slikama i zašto je odlučeno da se prodaje cela kolekcija. Mislimo da je to zato što su neke od tih slika veoma vredne. Hteli su to da sakriju i da ih prodaju sve odjednom, kao da se radi o kancelarijskom materijalu. Ovo je istorija Beograda i Srbije, ovo je naše slikarstvo. Ne shvatam kako im nije palo na pamet da pitaju Narodni muzej ili Muzej grada da li su zainteresovani za te slike jer ovde sigurno ima slika koje zaslužuju da budu u muzeju, možda čak i u stalnim kolekcijama. Zato ovo i radimo – rekao je Vesić.

On je posebno istakao da će Grad otići na tu licitaciju, budu li je održali iako su upozoreni da to ne smeju da urade.

– Ponovo ćemo tamo upozoriti one koji ih kupuju da im je to „đavolja rabota” i da slike ne mogu da iznesu iz zemlje, a to im je i bio plan da se napolju prodaju jer ovde ne mogu da postignu tu cenu. Sada su slike kulturno dobro i zato je nemoguće da to urade. Muzej grada uplatio je depozit kako bismo mogli da uđemo i vidimo slike, s obzirom na to da to do sada nismo mogli – naglasio je Vesić.

Rekao je da ne može da zamisli da se nešto tako desi u Nemačkoj, da neko proba da zabrani državi da sačuva nešto što je njeno umetničko blago.

– Sada smo ih slikali, popisali i budite sigurni da će Grad uraditi sve da ove slike ne izađu van zemlje. Ima puno slika u institucijama koje su date i Muzej grada i Narodni muzej će tražiti da se one vrate. Ove slike će jednog dana biti izložene u našem novom muzeju u Resavskoj. Ako sve bude kako treba, do kraja juna ćemo raspisati tender, gradićemo novi muzej koji neće koštati manje od 25 miliona evra. Red je da Beograd najzad dobije svoj muzej – rekao je Vesić.

Vesić je naglasio da je tadašnji „Jugoeksport” slike kupovao novcem svih građana.

– Nisu oni bili nekakvi američki milioneri koji su to kupovali vlastitim novcem, to su bila državna preduzeća i sad to treba neko da rasprodaje, što zaista nije normalno. Nadamo se da ćemo uspeti da odložimo tu licitaciju jer ne želimo da dozvolimo da kolekcija izađe iz Beograda. Neka se ljute na mene koliko god hoće, ali ja to neću dozvoliti, baš kao ni ovi ljudi sa mnom – istakao je Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izrazila je uverenje da se aukcija neće ni održati.

– Za slučaj da se aukcija održi, spremni smo da učestvujemo baš kao i ostali privatni kolekcionari ili građani koji će se tamo pojaviti. Imam jedan originalni katalog iz 1973. godine u kojem piše da je kolektiv tadašnjeg „Jugoeksporta” poklonio i formirao svoj legat ustanovi Muzeja grada Beograda. Ono što je najvažnije, tada su slike nabavljene narodnim novcem i verujem da i pored ogromne vrednosti koju slike imaju, one pripadaju narodu i javnoj svojini i želim da budu javno dostupne – istakla je Jelena Medaković.

Konferenciji za novinare prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana