Vesić: U novembru počinje izgradnja metroa,promenjena trasa Beoinfo

Objavljeno: 31.10.2021. 11:39 Izmenjeno: 01.11.2021. 15:40

On je potvrdio da će trasa metroa biti promenjena tako što će biti urađen krak prema Vidikovcu, Ceraku, Labudovom i Petlovom brdu

U novembru počinje izgradnja Beogradskog metroa, ali po izmenjenoj trasi, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Povodom istupanja Građevinskog fakulteta iz projekta metroa, Vesić je rekao da je Građevinski fakultet izneo svoje primedbe od kojih su neke su usvojene, a neke nisu.

–Sami su doneli odluku da više ne učestvuju. Ja tu odluku poštujem i nadam se da niko neće trpeti nikakve reperkusije zbog toga. Mislim da je to toliko veliki nacionalni projekat da bi bilo dobro da i oni učestvuju. Vrata će im uvek biti otvorena, ima vremena da promene mišljenje– rekao je Vesić na TV Prva i dodao da bi prva faza izgradnje metroa trebalo da bude završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

Prema njegovim rečima, grade se prva linija metroa duga 21,1 kilometra sa 21 stanicom od Makiša do Mirijeva i druga od 19,2 kilometra takođe sa 21 stanicom od Zemuna do Mirijeva.

Vesić je najavio da će do 2030. godine većinski sistem prevoza u Beogradu biti šinski.

–Kupićemo autobuse na gas, a ove godine kupili smo 10 eklektričnih tako da do 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo javnog prevoza koje neće biti ekološki podobno, što je velika mera za smanjenje zagađenja vazduha–naglasio je Vesić.

On je rekao da je u planu smanjenje poreza za one zgrade koje postanu energetski efikasne, kao i da su u toku razgovari sa vladom Srbije da se daju subvencije za čišćenje odžaka kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje.

Vesić je potvrdio da su vođeni razgovori sa republičkim ministrima i sa Srbijagasom da se ukine participacija za građane koji se priključuju na gasovod kako bi se povećala enegetska efikasnost i smanjilo zagađenje.

Na pitanje da li se u Beogradu sprovode mere koje su usvojene prošle nedelje je rekao da su od 25. oktobra, kada je počeo režim kovid-propusnica, izvršene 3844 kontrole i da su napisana 32 prekšajna naloga zbog nepoštovanja mera u lokalima, a na javnim mestima 35 prekršanjih naloga, od čega 28 u javnom prevozu.

–Danas ćemo preći brojku od 300.000 vakcinisanih trećom dozom vakcine. Drugom dozom je vakcinisano skoro 58 odsto stanovništva, a prvom dozom skoro 61 odsto stanovništva. Mislim da vakcinacija u glavnom gradu znatno napreduje –rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana