Vesić u programu Studija B o vakcinaciji i brojnim projektima Studio B

Objavljeno: 26.03.2021. 10:21 Izmenjeno: 29.03.2021. 11:27

Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu je 61,2 godine, a ako nastavimo ovakvim tempom realno je očekivati da u naredna dva meseca u Beogradu imamo između 600 i 700 hiljada vakcinisanih, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je u redovnoj rubrici Studija B „Pitajte zamenika gradonačelnika“ najavio i da će krajem maja na Savskom trgu početi da saobraćaju i preostale tramvajske linije iz pravca Sajma.

-U narednim danima imaćemo više od 300 hiljada revakcinisanih Beograđana, a ono zbog čega sam posebno zadovoljan je što u populaciji između 65 i 74 godine sada imamo vakcinisanih oko 60 posto, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

-To znači da od 1000 građana i građanki koji su stariji od 65 godina mi smo vakcinisali njih 600. Na taj način ih štitimo od virusa i obezbedili smo da oni budu apsolutno sigurni. Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu je 61,2 godine, jer se vakciniše sve više mlađih ljudi, kaže Vesić.

-Svaki dan obilazim punktove za vakcinaciju, jer su oni važni, i to daje rezultate, ističe Vesić.

U jednom selu kod Lazarevca smo vakcinisali 195 ljudi i pored toga što se na eUpravu prijavilo samo njih dvoje, ističe zamenik gradonačelnika i podseća da je Grad Beograd prijavio oko 70 hiljada starih lica koja nisu znala da treba da se prijave, jer ne gledaju televiziju ili su očekivali da ih neko pozove iz doma zdravlja.

-Mi smo sada na 43o hiljada vakcinisanih, a očekujem da u narednih dva meseca izađemo na 600-700 hiljada vakcinisanih. To će biti više od 50 posto punoletne populacije. Uz one koji su preležali koronu i imaju antitela mi se polako približavamo tom kolektivnom imunitetu da možemo da kažemo da nam više neće biti potrebne bilo kakve mere.

Tramvaji sa Banovog Brda i Rakovice, pored sajma i preko Savskog Trga, će početi da saobraćaju kada budu završene sve probe rada nove crpne stanice na Savskom trgu, najavljuje Vesić.

-Treba nam još oko mesec dana da radi u probnom režimu kako bi dobili dozvolu da možemo da je pustimo. Kada dobijemo dozvolu, rušimo staru crpnu stanicu, i tada će tek moći da prođu saobraćajnice. Za to nam treba još jedno mesec dana.  Biće 4 trake, u sredini šine za tramvaj, dakle realno je očekivati da to bude sve gotove krajem maja početkom juna, objašnjava Vesić.

U narednih mesec dana će biti postavljene i sve klupe na Savskom trgu, kaže Vesić i podseća građane da travu na Trgu, koja je ojačana, mogu slobodno da gaze.

U planu je da čak na travi budu postavljene i ležaljke, kako bi Beograđani mogli da uživaju u tom prostoru, baš onako kako je to na trgovima u drugim velikim gradovima evrope. Dakle, realno je do kraja aprila, početkom maja, očekivati da budu postavljene klupe, a tada će i drveće ozeleneti, i trg će biti potpuno spreman za sve Beograđane.

Vesić je najavio i podizanje spomenik Mihajlu Pupinu koji će biti u Bulevaru Kralja Aleksandra, preko puta Univerzitetske biblioteke.

-Ima tamo jedan plato koji smo kao grad preuzeli, proglašeno je javnom površinom i tu ima prostora za spomenik Mihajlu Pupinu. To je dobra pozicija, jer su preko puta fakulteti, biblioteka. Na jednoj od narednih sednica Skupštine grada ćemo doneti odluku o podizanju spomenika. Konsultovali smo profesore sa ETF-a, sa mašinskog fakulteta i sve koji se bave životom Mihajla Pupina, kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da postoji inicijativa Pupinovih naslednika da se posmrtni ostaci našeg naučnika prenesu u Srbiju i da, kako je ranije predloženo, budu u Hramu Svetog Save.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana