Vesić: „Svesrpski dečji sabor” od 26. do 29. maja u Beogradu studio b

Objavljeno: 18.05.2022. 13:15 Izmenjeno: 18.05.2022. 13:15

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo jedan simboličan nastavak manifestacije „Radost Evrope”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je  u Dečjem kulturnom centru konferenciji za novinare povodom manifestacije „Svesrpski dečji sabor” koji će se održati od 26. do 29. maja u Beogradu.

„Svesrpski dečji sabor” je tradicionalna manifestacija koju već četvrti put zaredom organizuje Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograda uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je Beograd već decenijama domaćin manifestacije „Radost Evrope”, na šta je Grad ponosan.

– Zahvaljujući toj manifestaciji deca iz čitave Evrope dolaze u naš grad, druže se sa našom decom i zajednički stvaraju nove kulturne vrednosti. U skladu sa tim pojavila se potreba da organizujemo i „Svesrpski dečji sabor”. S obzirom na to da već imamo drugu i treću generaciju Srba koji žive u inostranstvu, potrebno je da kao država na ozbiljniji način priđemo komunikaciji sa tom decom. Tako bi oni znali naš jezik i kulturu, jer će se malo njih vratiti ovde, ali u svakom slučaju mogu da se osećaju kao deo naše nacije ali i da doprinose i državi u kojoj žive – rekao je Vesić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da Grad Beograd organizuje letnje kampove gde bi dolazila srpska deca, da uče jezik i obilaze naše kulturne znamenitosti.

– Ovaj „Svesrpski dečji sabor” je samo jedan od koraka kako bismo vezali našu dijasporu i to se ne odnosi samo na bivšu Jugoslaviju nego i na zemlje Evrope i sveta. Važno je da na bolji i snažniji način promovišemo naše vrednosti i da vezujemo, posebno decu, za naš narod i kulturu. Hvala Dečjem kulturnom centru i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, jer ovo nije samo dečja manifestacija nego nešto što je od nacionalne važnosti – objasnio je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd stoji čvrsto iza ove manifestacije.

– Spremni smo da zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom Republike Srbije učestvujemo i u drugim manifestacijama koje će omogućiti da deca naših sunarodnika koja žive u svetu provedu vreme u Srbiji. Kada smo organizovali dolazak dece sa Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, bilo mi je teško kada sam shvatio da su neka od njih prvi put došla u Beograd. Oni nemaju taj osećaj prema svojoj zemlji kakav treba da imaju. Radili smo pogrešno i vreme je na ovaj način i putem drugih manifestacija pokažemo vezu. Grad Beograd je spreman da podrži svaku manifestaciju koja će značiti jačanje veza naše dijaspore sa maticom – zaključio je Vesić.

–„Svesrpski dečji sabor” je radost Srbije. Dobro je da deca koja su našeg porekla dolaze u zemlju iz koje su im očevi i majke ponikli. Da se upoznaju sa svojim jezikom, pismom, kulturom i umetnošću, a možda se jednog dana i vrate. Podržaćemo sve manifestacije ovoga tipa jer na taj način šaljemo poruku iz naše zemlje našim ljudima i onima koji tek dolaze. Hvala Dečjem kulturnom centru jer ne brine samo o deci Beograda i Srbije nego i o deci koja su daleko izvan naših granica – objasnio je Karl.

Konferenciji su prisustvovali i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, kao i urednica manifestacije „Svesrpski dečji sabor” Ivana Tabori Obradović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana