Vesić: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje Beoinfo

Objavljeno: 24.06.2019. 00:44 Izmenjeno: 24.06.2019. 10:52

Posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu poplavljeno 20 obdaništa, kao i da je 6.000 domaćinstava bez struje, rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 

Nakon sastanka predstavnika gradskih službi i MUPa u Skupštini grada, Vesić je rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i radi se na otklanjanju kvarova na trafostanicama.

– Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom – naglasio je Vesić.

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem u tome što ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

– Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60, na Makišu oko 40 litara kiše – naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Sva komunalna preduzeća na terenu

Trenutno najugroženiji deo Beograda je leva obala Dunava jer u ovom delu grada kanalizacija postoji na svega 15 odsto teritorije. Ovde je za oko 45 minuta palo 100 litara vode po metru kvadratnom što su jednomesečne padavine, rekao je noćas za Dnevnik 3 RTS-a zamenik gradonačelnika Goran Vesić iz crpne stanice Borča.Za poslednja tri dana ovde je palo skoro 170 litara vode po metru kvadratnom. Kolika je to količina padavina vidi se kada se uporedi sa poplavama u Obrenovcu 2014. godine kada je palo 185 litara.

On je dodao da u ovom trenutku rade crpne stanice, na terenu su ekipe JVP „Beogradvode”, kao i mehanizacija sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

– Kada se završi sa ispumpavanjem vode, nastupiće Zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju koji će ispitati u kakvom se stanju nalazi zemljište, s obzirom na to da su se izlile mnoge septičke jame. Sada se vidi koliko smo bili u pravu kada smo pre mesec dana potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom kako bi se konačno rešio problem sa kanalizacijom na levoj obali Dunava gde živi oko 150 hiljada ljudi – rekao je Vesić.

On je dodao da se u čitavom Beogradu voda polako povlači i da, pored leve obale Dunava, problema ima i u Zemunu i Novom Beogradu.

– Na terenu je 27 ekipa JKP „Gradska čistoća”. Preko 40 vozila peru ulice koje su bile poplavljene, a 24 ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” sa 13 velikih vozila otčepljuju kanalizaciju. Pored toga, na terenu je i 20 ekipa JKP „Zelenilo – Beograd” koje su do sada sanirale 14 polomljenih stabala, ekipe „Beograd-puta” su takođe na terenu, u ovom trenutku na 12 raskrsnica ne rade semafori jer trafostanice ne rade i to će sve biti popravljeno do 12 sati. Pored toga, oko 6.000 potrošača je još uvek bez struje, uglavnom iz Novog Beograda i Zemuna, a bilo ih je oko 9.000, i to se polako smanjuje. Na osnovu svega ovoga može se reći da se Beograd polako oporavlja od ove velike prirodne nepogode – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao i da je poplavljeno dvadeset obdaništa, kao i da će, na osnovu plana koji je napravio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, deca biti raspoređena u druga obdaništa i roditelji će ujutro dobiti raspored gde će deca biti prebačena.

– Gradski saobraćaj dobro funkcioniše i sve ulice su prohodne. Bilo je problema u pojedinim stanarskim garažama koje su poplavljene i ekipe JKP „Parking servis” su na terenu kako bi se izvukla voda iz njih. Čak je i auto-put u jednom trenutku bio zatvoren, što govori koliko je to bila velika nepogoda. Ne postoji kanalizacioni sistem u svetu koji bi mogao da prihvati ovoliku količinu vode odjednom, a pogotovo naš u koji dugo nije ulagano – rekao je Vesić.

On je dodao da su u ovom trenutku sva gradska komunalna preduzeća sa ljudstvom i direktorima na terenu, ima dovoljno pumpi da se odmah ispumpa sva voda, ali ta voda nema gde da ode i zato ona mora da se sukcesivno ispumpava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana