Vesić: Slike iz „Jugoeksporta” izložene u Konaku kneginje Ljubice Beoinfo

Objavljeno: 11.06.2021. 15:14 Izmenjeno: 11.06.2021. 18:23

Besplatna prezentacija ovih slika nalazi se u Konaku kneginje Ljubice, a građani će moći da ih vide do kraja nedelje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić bio je na prezentaciji slika iz Jugoeksporta koje je Grad Beograd otkupio na aukciji.

– Pošto smo uspeli da kupimo kolekciju od 36 slika „Jugoeksporta”, koje su inače prodavane u bescenje, odlučili smo da ih izložimo građanima. Od utorka do nedelje svi građani Beograda besplatno će moći da pogledaju slike koje je uspeo da „osvoji” Grad Beograd. Kažem da „osvoji” zato što su bile predviđene za prodaju u bescenje. Kada budete videli slike, shvatićete šta smo u stvari sprečili. Jednog Božu Prodanovića, Lubardu, Zoru Petrović, Mila Milunovića procenjivali su kao da su u pitanju studentski crteži. Njihovi crteži se verovatno i prodaju skuplje nego što je planirano da bude prodata jedna od tih slika velikih autora. Jasno je bilo od početka da je bila namera da se za smešne pare kupe slike kako bi se preprodavale. Ovo je prvi put da je država uspela da otkupi neke od slika i da ih da našem muzeju, tako da su one sada ponovo narodne i biće dostupne građanima. Trebaće dosta vremena da se srede neke od slika, neke su i oštećene, ali neke od njih će naći mesto u stalnoj postavci gradskog muzeja – istakao je Vesić.

On je najavio da će tokom ove godine početi rekonstrukcija zgrade bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice. To će biti novi muzej grada, tri puta veći od Narodnog muzeja, rekao je Vesić, dodajući da će biti prostora i za stalnu postavku.

Istovremeno, Vesić je zahvalio ministarki Maji Gojković koja je podržala napore Grada Beograda u ovoj akciji.

– Ona me je obavestila juče da je iz Agencije za sanaciju i stečaj banaka i licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečaju. Ministarstvo će taj spisak proslediti muzejima koji će moći da kažu šta od toga smatraju nacionalnim blagom koje treba sačuvati. Grad je u tom smislu predložio da se u Zakonu o kulturnim dobrima, koji je trenutno na javnoj raspravi, stavi taj član gde će Grad, država i lokalna samouprava imati pravo da iz stečaja zatraže sva ona dela koja su proglašena kulturnim dobrom kako bi ostala u muzejima i na taj način se sprečilo njihovo iznošenje iz zemlje. To je veliki korak i drago mi je što se ovo dogodilo sa kolekcijom „Jugoeksporta” iako je za poslednjih 20 godina na stotine slika prodato. Nedavno je prodat Paja Jovanović u Beču, čija je početna cena bila oko 30.000 evra, a otišla je za mnogo više. U Mađarskoj se takođe prodaje Paja Jovanović. Ima dosta slika koje se prodaju, ne kažem da one ne treba da budu i u privatnim kolekcijama, ali u svakom slučaju one ovde moraju da budu sačuvane i mislim da smo uradili veliku stvar. Pozivam sve građane i građanke Beograda da se uvere šta smo uspeli da vratimo i verujem da je ovo početak boljeg odnosa  Srbije prema svom kulturnom blagu – kazao je on.

Vesić je zahvalio ministarki Maji Gojković, direktorki Muzeja grada Jeleni Medaković, sekretaru za kulturu Ivanu Karlu i zamenici predsednika Skupštine grada Andrei Radulović, koji su svi zajedno doprineli da se ove slike nalaze ovde, da pripadnu muzeju i tako budu vraćene građanima i građankama Beograda.

– Veoma sam srećan što ove slike nisu završile ko zna gde, što je sprečena njihova preprodaja. Ovde ima barem šest, sedam slika koje će biti u stalnoj postavci. Nadam se da ćemo Zakonom o kulturnim dobrima rešiti da, ako se neka slika ili drugo umetničko delo nalaze u privatnoj kolekciji, vlasnici imaju obavezu da ih čuvaju sa dužnom pažnjom i da onaj ko je nadležan, odnosno muzej uvek može da proveri kako se čuva umetničko delo i da ga oduzme privremeno i smesti u muzej ukoliko se ne čuva sa dužnom pažnjom. Tako ćemo rešiti i taj problem koji do sad nije bio regulisan – kazao je on.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da Grad Beograd traži da mu se vrati deo novca preko početne cene, jer je kolekcija proglašena kulturnim dobrom.

– Oni su nama morali da ponude po početnoj ceni da ih kupimo. Nisu kontaktirali sa Muzejom grada i naravno da smo platili jer nismo želeli da dođemo u situaciju da sud presudi drugačije i da izgubimo ove slike. Ali, to će sada trajati i ja se nadam da ćemo mi tu razliku novca dobiti i iskoristi za nešto drugo u muzeju – istakao je Vesić.

On je najavio da će glavni grad prvi put ove godine odvojiti 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika.

– Nekoliko desetina godina to se nije dešavalo. Sledeće godine odvojićemo novac i za kupovinu skulptura. Država je uvek kupovala slike i skulpture i tako pomagala mlade umetnike, te za manji novac dolazila do dela koja će kasnije postati veoma cenjena. Na ovaj način želimo da pomognemo našim umetnicima. U ovom slučaju oni su oglasili 36 slika, mi smo ih kupili, ali izgleda da je sedam je prodato ranije, kao i još neke, tako da ovo nije prvi deo kolekcije „Jugoeksporta” koji se prodaje, za ovo smo saznali. Slike je imala i „Invest banka” i druge banke u stečaju. Društvene kompanije su kupovale te slike i taj novac je pripadao narodu. Ne vidim razlog da se sada one nalaze u privatnim kolekcijama. Ukoliko država smatra da su te slike vredne, onda i treba da ostanu u muzejima – zaključio je Goran Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković istakla je da sa spiska  nedostaje 14 slika, ali i to da oni nemaju početni spisak, te je moguće da tih slika ima i nešto više, jer nedostaju podaci gde se one nalaze.

– Ministarka kulture Maja Gojković je uspela da preuzme spiskove iz Agencije za stečajne upravnike i nadam se da ćemo praćenjem toga šta se sve dešavalo sa slikama moći da im uđemo u trag. Nažalost, slike najznačajnijih autora i najeminentnijih predstavnika srpske likovne scene su se rasule. Koliko ćemo biti uspešni u tome, ne znam, ali smo presrećni imajući u vidu činjenicu da u Muzej grada Beograda ovako veliki broj slika nije ušao desetinama godina unazad. Neka od ovih dela će sigurno biti u stalnoj postavci Muzeja grada Beograda – rekla je Medakovićeva.

Ona je istakla da će se boriti da sve slike iz „Jugoeksporta” budu vraćene, otkupljene i pridružene legatu, napomenuvši da je duga saradnja između „Jugoeksporta” i Muzeja grada Beograda, te da je ova kompanija svojevremeno bila veliki sponzor grandioznih izložbi Muzeja grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana