Vesić: Sistem javnih bicikala za bolji kvalitet života Beograđana Beoinfo

Objavljeno: 25.06.2019. 18:00 Izmenjeno: 25.06.2019. 18:00

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Odluka o javno-privatnom partnerstvu za uvođenje javnih bicikala jedna od najvažnijih jer govori o orijentaciji našeg grada prema pešačko-biciklističkom saobraćaju. 

Gradski odbornici usvojili su Odluku o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Gradu Beogradu, Odluku o izmeni i dopuni Odluke o javnim parkiralištima i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o promeni osnivačkog akta JKP za javne garaže i parkirališta „Parking servis”.

Beograd je jedan od malobrojnih glavnih gradova u Evropi koji nema sistem javnih bicikala. Na tom projektu radimo duže od godinu dana i postoji nekoliko velikih kompanija koje su zainteresovane za saradnju. Dobili smo saglasnost vladine komisije za raspisivanje javno-privatnog partnerstva i ukoliko odluka bude usvojena tender će biti raspisan čim odluka stupi na snagu. Po zakonu, nakon tri meseca bi trebalo da izaberemo partnera, nakon čega bi Skupština grada trebalo da prihvati izbor partnera. Ukoliko sve bude išlo po planu, prve javne bicikle trebalo bi da imamo na proleće sledeće godine – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, postojaće 150 stanica sa po šest bicikala, odnosno 900 ukupno.

– Trenutno imamo 100 kilometara biciklističkih staza, od kojih je 20 kilometara urađeno u poslednje četiri godine, ali naš plan je da se izgradi još 120 kilometara. Veći broj javnih bicikala će nas naterati da budemo brži sa izgradnjom staza. Prva ideja je bila da Grad Beograd bude vlasnik 51 odsto, a da partneru preostane 49 odsto, ali smo nakon dobijanja informacija o namerama stranih kompanija odlučili da im bude dozvoljeno da budu vlasnici do 75 odsto, dok bi grad zadržao 25 odsto i učestvovao u radu kompanije – naveo je Vesić.

Opredelili smo se, dodao je Vesić, za sistem sa stanicama, koji je uređeniji od sistema po kom se bicikl ostavlja bilo gde i potom traži GPS-om.

– Bicikli će biti obični i električni, koji su potrebni zbog konfiguracije terena u Beogradu. Nismo predvideli trotinete uprkos činjenici da u svetu i taj vid prevoza ulazi u ovakve sisteme. Kod nas još uvek ne postoji zakonska regulativa po pitanju električnih trotineta, ali čim ona bude usvojena, proširićemo sistem i na trotinete. Ova odluka doprinosi povećanju kvaliteta života građana Beograda i pokazuje našu nameru da pešaci i biciklisti treba da dobiju prednost u odnosu na druge vidove javnog prevoza, što i jeste civilizacijska tekovina – rekao je Vesić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović naveo je da se Odluka o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima odnosi se na podizanje kvaliteta funkcionisanja privrednih subjekata u pešačkim zonama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana