Vesić: Šetnja Linijskim parkom biće šetnja kroz istoriju beoinfo

Objavljeno: 31.03.2022. 11:35 Izmenjeno: 31.03.2022. 11:35

Kako je saopštila gradska uprava, Marko Stojčić je precizirao da su u toku radovi na prvoj celini Linijskog parka, od ukupno 10.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je Vodenu kapiju na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, na kojoj se sprovode zaštitna arheološka istraživanja u sklopu izgradnje prve faze Linijskog parka.

Događaju su prisustvovali glavni urbanista Marko Stojčić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, te Slobodan Stanojević, direktor JKP „Zelenilo – Beograd”, i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Vesić je ocenio da izgradnja Linijskog parka ne znači samo stvaranje najveće javne zelene površine u Beogradu već i otkrivanje naše istorije, posebno u kompleksu Beogradske tvrđave, odnosno u Donjem gradu, gde ima mnogo fortifikacija ka reci, koje su bile zatrpane kada je 1938, uprkos protivljenju javnosti, izgrađena pruga.

„Polako otkrivamo različite delove naše istorije, to jest delove tvrđave koji su bili zatrpani i prema kojima smo se ponašali kao da nisu postojali. Šetnja Linijskim parkom biće zapravo šetnja kroz istoriju. Ova kapija je, inače, građena u 18. veku, delom je austrijska, delom turska, ali u okviru nje izgleda da su pronađeni i delovi srednjovekovnih utvrđenja Despota Stefana Lazarevića“, rekao je Vesić.

„Ona je najspecifičnija iz ugla arhitektonskog i građevinskog nasleđa Beograda. Tu smo se nadali da ćemo naći dosta toga što je istorija Beogradske tvrđave i bili smo u pravu. Projekat smo prilagodili tako da Vodena kapija bude prezentovana, a pešaci će moći da to iskoriste u funkcionalnom smislu i da siđu na dno, kako bi prošli ispod bedema. Čitav prostor prve celine mahom će se odlikovati brojnim prezentacijama tvrđave, tako da ćemo dobiti funkcionalnu biciklističko-pešačku stazu i ozelenjen prostor usred dugovekovne istorije Beograda“, kazao je Stojčić.

On je precizirao da se prva celina nastavlja ka „25. maju”, kod Kule Nebojša, gde takođe ima dosta elemenata koji su do sada bili sakriveni zbog pruge.

Posle toga, počinje i treća celina kojom se „ulazi” u savremeni Beograd.

Na toj lokaciji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture trenutno radi istraživanja, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana