Vesić: Sećamo se žrtava i velike pobede u Prvom svetskom ratu Beoinfo

Objavljeno: 11.11.2021. 12:48 Izmenjeno: 11.11.2021. 13:30

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u ime Grada Beograda, položio venac na Francuskom vojničkom groblju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Tokom ceremonije kojom se odaje počast stradalima u Velikom ratu, vence su položili i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije kao i predstavnici udruženja građana, predstavnici Vojske Srbije i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić.

Vesić je ovom prilikom poželeo dobrodošlicu novoimenovanom francuskom ambasadoru Pjeru Košaru kome je danas prvi i zvanični dan na funkciji.

–Siguran sam de će u njegovom mandatu odnosi Srbije i Francuske biti još bolji. Nadam se da će Beograd nastaviti saradnju sa Francuskom, jer poslednjih deset godina odnosi Francuske i Srbije su se vratili na nivo pre Prvog svetskog rata i veoma smo ponosni zbog toga. Srećan sam jer ponovo imamo odnose kakve naša dva naroda zaslužuju– objasnio je Vesić.

On je podsetio da je u Prvom svetskom ratu, gde su zajedno ratovale Francuska i Srbija, Srbija je izgubila skoro milion i 300 hiljada stanovnika.

–Izgubili smo 28 posto ukupnog stanovništva odnsono preko 60 odsto muške populacije. Takvu žrtvu nije podnela ni jedna zemlja u Prvom svetskom ratu i zato se sa ponosnom sećamo naših junaka koji su doneli slobodu 1918. godine. Te slobode ne bi bilo da nije bilo pomoći Francuske, koja je poslala svoje brodove po izmučenu srpsku vojsku koja je 1915. godina stigla na obale Albanije–rekao je Vesić.

On je podsetio da su francuski vojnici sa srpskim probili Solunski front i oslobodili Srbiju a posle toga je došlo i do kapitulacije Nemačke.

– Naše prijateljstvo izvajeno je krvlju u Prvom svetskom ratu gde smo ratovali rame uz rame. Iz tog razloga odnosi Francuske i Srbije nikada ne mogu biti obični odnosi između dva naroda, jer su to odnosi između dva bratska naroda koja su svoje prijateljstvo zapečetila u Prvom svetskom ratu. Sa ponosom se sećamo francuskih heroja koji su sahranjeni ovde i koji su dali svoje živote za slobodu Srbiju. Sećanje na njih kao i na srpske heroje jeste najveći zalog prijateljstva ova dva naroda koje danas uspešno afirmišu predsednik Aleksandar Vučić i Emanuel Makron – rekao je Vesić.

Ambasador Francuske ambasade Pjer Košar zahvalio je svima koji su se borili za Francusku i sa Francuskom od 1914. do 1918. godine.

–Počastvovan sam jer počinjem moju misiju 11. novembra, koji predstvalja temelj na kome je izgrađeno prijateljstvo naša dva naroda. Ovde pomislim i na pozitivne momente a to su dolazak srpske dece koji su se školovali u Francuskoj i nakon toga se vratili ovde. Mi deliimo sećanje ali i vrednosti. Srećan sam jer sam imao priliku da danas budem zajedno sa Goranom Vesićem, o čijem radu sam imao dosta da čujem – rekao je Košar i zahvalio predsedniku Vučiću na jučerašnjem prijemu.

 

Grad Beograd odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu. Oni su položili venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Svečanoj državnoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, Filip i Danica Krađorđević, predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije kao i predstavnici Vojske Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da su na današnji dan pre 90 godine došli svi najvažniji ljudi tog vremena da bi prisustvovali podizanju i osveštavanju Spomen-kosturnice branilaca Beograda.

–Obeležvamo Dana primirja u Prvom svetskom ratu i sećamo se naših predak koji u te četiri godine nisu razmišljali šta treba da kaže. Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu u Velikom ratu. Ovo je zemlja kojoj se svet divio jer sve što je imala dala je za svoju slobodu – rekao je Dačić.

 

Položeni venci na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović danas je na Novom groblju položio venac na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika stradalih u Velikom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić kao i predstavnici Vojske Srbije.

Mladenović je istakao da ceo svet danas obeležava Dan primirja odnosno dan kad je završen Prvi svetski rat.

–Srbija sa ponosom može da kaže da je učestvovala u tom ratu na srani onih koji su se branili i pobedili. Danas i pobednici i poraženi obeležavaju ovaj dan. Veliki rat je zvrešen kao rat sa milionskim žrtvama i željom da se to više ne ponovi. Danas šaljemo poruku svima da je srpska vojska i anrod dali veliku žrtvu u Prvom svetskom ratu. Skoro svaki četvrti muškarac je stradao a četvrtina stanovništva je bila devstirana, jer i oni koji su preživeli bili su iscrpljeni ili teško bolesni – rekao je Mladenović.

On je naglasio da je Srbija pobedila i da se danas sećamo onih koji su dali život da bismo mi živeli u slobodnoj zemlji.

–Sećamo ih se i odajemo poštu kao velikim juncima koji nisu razmišljali ni o čemu osim da odbrane zemlju i narod. Nama ostaje da čuvamo slobodu i ne dopustimo da je bilo ko ugrozi kao i da ne zaboravimo njihovu žrtvu – zaključio je Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana