Vesić: Sam poziv Vučiću u Belu kuću pobeda za Srbiju Tanjug

Objavljeno: 03.09.2020. 11:32 Izmenjeno: 03.09.2020. 13:47

Činjenica da je predsednik Vučić pozvan u Belu kuću predstavlja veliku pobedu Srbije, iako na tom sastanku neće biti trajno rešen problem Kosova i Metohije, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić smatra da je to sigurno prvi u nizu sastanaka koji treba da dovede do trajnog rešenja.

„Naravno da se ništa neće rešiti na jednom sastanku, ali je činjenica da se glas Srbije sada sluša i činjenica je da zahvaljujući predsedniku Vučiću imamo mogućnost da kažemo koji su naši stavovi i koji su legitimni istorijski, politički, kulturni, ekonomski i svaki drugi interesi Srbije na KiM i da tražimo rešenje koje će zadovoljiti i srpski i albanski narod“, istakao je Vesić u jutarnjem programu TV Hepi.

Podsetio je da do pre nekoliko godina „nismo mogli da razmišljamo o tome da se u Beloj kući govori o KiM“, a pogotovo da predsednik Srbije govori o tome, ali da je zahvaljujući Vučiću ta tema vraćena u najvažnije svetske centre moći, čak i one koji su priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Naglasio je da je odlazak Vučića u Belu kuću voma značajan i zbog toga što su Sjedinjene Američke Države ne samo prva svetska sila, već i zato što su toliko upletene u samoproglašenje nezavisnosti Kosova da bez SAD nema rešenja.

Razgovor u Beloj kući uporedio je sa važnim istorijskim događajima, kao što su regovori koje je knez Mihajlo vodio šezdesetih godina 19. veka o odlasku turske vojske iz Srbije, Berlinski kongres i dogovor u Versaju posle Prvog svetskog rata, jer je i ovog puta u pitanju jedan istorijski problem koji postoji već više od jednog veka.

Taj problem, naveo je, nije napravio ni Vučić ni Milošević ni Tadić ni Koštunica ni Ðinđić ni kralj Aleksandar, već „taj problem postoji i Srbija mora da ga reši tako što će da zaštiti svoje interese“.

Vesić je istakao da je veoma važno to što Vučić ima podršku građana i nacije, ali da je za poziciju srbije značajna i podrška medija ali i opozicionih političara.

Ocenio je da pojedini opozicioni političari kao da žele da Beograd loše prođe u Vašington, što je okarakterisao kao neodgovorno.

Ističući da KiM nije stranačko već nacionalno pitanje, on je napomenuo da je više jedinstva bilo kada je Milošević išao da razgovora u Dejtonu iako je zemlja tada bila podeljena.

„Kada je KiM u pitanju, treba da imamo jednu politiku i da stanemo iza onoga ko je izabran za predsednika, a Vučić je izabran sa više od 50 odsto glasova i da dobijemo najbolje moguće rešenje. Svađaćemo se oko mnogo drugih pitanja, ali da se strančari i da se vodi politika na pitanju KiM je igranje sa sudbinom naroda“, smatra Vesić.

Kaže da bi bilo odgovorno da i opozivcioni političari daju podršku Vučiću jer će tako njegova pozicija u pregovorima biti jača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana