Francuske kompanije najveći investitor u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 16.07.2019. 09:04 Izmenjeno: 16.07.2019. 21:02

Tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, potpisano je više sporazuma koji su veoma važni za dalji razvoj Beograda, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Predstavnici Grada Beograda zadovoljni su potpisanim sporazumima sa francuskim kompanijama, a zahvaljujući tome biće realizovani veoma važni projekti u glavnom gradu, izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić .

Pet od 25 ugovora i sporazuma odnosi se na grad Beograd i investicije koje će biti realizovane u narednom periodu, rekao je Vesić novinarima i podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu.

Najveća investicija je projekat izgradnje metroa, koja bi trebalo da počne krajem 2020. godine.
Podsetio je da je u aprilu potpisan Memorandum o razumevanja sa kineskom kompanijom „Powerćina” i da se očekuje da sada francuske i kineske kompanije zajedno uđu u konzorcijum koji bi gradio metro u Beogradu.
„Srećni smo što će francuski partneri zajedno sa njima učestovati u gradnji metroa“, rekao je Vesić.

On je naveo da je potpisano i nekoliko sporazuma koji su finalizacija javno-privatnog partnerstva za deponiju Vinča.
Do kraja avgusta grad će završiti sve potrebne obaveze prema privatnom partneru, kao i Srbija i do kraja septembra očekujemo izdavanje građevinskih dozvola i početak radova prvo na sanaciji deponije a onda i izgradnji postrojenja za reciklažu otpada kako bi bio rešen problem komunalne deponije, na način kako su to rešili drugi gradovi Evrope, rekao je Vesić.

Podseća da je potpisan sporazum između kompanije „Veolia“ i Beogradskog vodovoda i kanalizacije budući da treba da počne izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu koja će se graditi u saradnji sa kineskom kpompanijom CMEC.
„Ponosni smo što je jedna tako velika kompanija našla interes da radi u Beogradu“, kaže Vesić.

On ističe da su prestavnici grada razgovarali i sa nekoliko drugih kompanija poput „Šnajder elektrika“ i firmom „Kolas“ koja godinama radi rekonstrukciju tramvajskih šina.  Predstavili smo im naše planove za širenje tramvajske mreže, jer ideja je da uporedo sa metrooom širimo tramvajsku mrežu, kaže Vesić.

Podsetio je da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu i da su uložile u tom periodu skoro 1, 8 milijardi evra.
„Činjenica je da Francuska postaje najveći investitor u Beogradu i važno je da su ekonomski odnosi posledica dobrih političkih odnosa. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da vrati stara prijateljstva i kada se stvore dobri politički odnosi onda usledi i dobra ekonomska saradnja, a potom i investicije i kreiranje novih radnih mesta“, rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana