Vesić: Romska zajednica važan deo našeg društva Beoinfo

Objavljeno: 08.04.2021. 13:04 Izmenjeno: 08.04.2021. 13:04

Zamenik gradonačelnika obišao je mobilni vakcinalni punt u Orlovskom naselju i čestitao meštanima 8. april, Svetski dan Roma.

– Naša je obaveza da omogućimo bolju integraciju romske zajednice u društvo, da im omogućimo radna mesta i bolje uslove živote. Vakcinacija je jedan od tih načina. Za poslednjih šest godina je 291 romska porodica smeštena u nove stanove. Svakako da moramo da uradimo još više, kako bi Romi dostigli komfor života koji imaju i drugi građani Beograda – ukazao je Vesić.

On je dodao da se vakcinacija obavlja i u drugim romskim naseljima.

– Mobilni vakcinalni punkt će omogućiti stanovnicima Orlovskog naselja da se vakcinišu. Od prošle sedmice omogućeno je ljudima da se vakcinišu tamo gde žive, bez zakazivanja. Taj pristup već daje rezultate, a Srbija se po uspešnosti meri sa Velikom Britanijom i Izraelom – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je u Beogradu do danas vakcinisano 35,11 odsto građana, odnosno 495.000, dok ih je revakcinisano preko 25 odsto.

– Svaki treći Beograđanin je vakcinisan a svaka četvrta osoba je revakcinisana. To se vidi i po padu broja zaraženih, s obzirom na to da ih je u prestonici juče bilo za 20 odsto manje nego prethodnog dana. Što se brže budemo vakcinisali, brže ćemo se i vratiti normalnom životu – ukazao je Vesić.

Stefoski je precizirao da je više od 800 građana iz neformalnih naselja vakcinisano u Beogradu.

– To su građani koji se nisu prijavili preko eUprave ili nisu imali mogućnosti da dođu do drugih vakcinalnih punktova. Namera nam je da dođemo do svakog građanina i da svima koji to žele omogućimo da se vakcinišu – naglasio je Stefoski i čestitao romskoj zajednici Svetski dan Roma.

Grad Beograd brine o Romima svih 365 dana u godini, ukazala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

– Poslednjih sedam godina se prema ovoj zajednici primenjuju sve mere inkluzije. Posebno vodimo računa o tome u vreme pandemije zbog čega je u 30.000 primeraka odštampana brošura o vakcinaciji na srpskom i romskom jeziku. Te brošure su podeljene u 144 neformalna naselja u Beogradu – ukazala je resorna sekretarka.

Ona je istakla da puna inkluzija Roma pretpostavlja adekvatan pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, kao i stambenu podršku i zapošljavanje.

– Grad Beograd će prvi put imati strategiju za punu inkluziju Roma u naše društvo. Formirana je radna grupa i počela je izrada akcionog plana – najavila je Stanisavljevićeva.

Vladan Jeremić, predsednik opštine Zvezdara, istakao je bitnost vakcinacije i stanovnika neformalnih naselja.

– Opština Zvezdara je usvojila lokalni akcioni plan za poboljšanje uslova života romske zajednice. Imamo dobru saradnju, a nedavno smo zaposlili 25 Romkinja putem onlajn sajma zapošljavanja – ukazao je Jeremić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana