Vesić: Rešićemo problem vodosnabdevanja Grocke i Mladenovca beoinfo

Objavljeno: 29.06.2021. 13:08 Izmenjeno: 29.06.2021. 13:09

Do marta sledeće godine trebalo bi da na gradski vodovod bude spojen veći deo Grocke, a cela teritorija opštine do marta 2023. godine

Višedecenijski problem snabdevanja vodom rubnih gradskih opština biće potpuno rešen izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac najkasnije do 2025. godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, Sopot i Mladenovac sigurno vodosnabdevanje treba da dobiju do 2024. godine, najkasnije 2025. godine.

– Trenutno se radi na spajanju gročanskog naselja Ritopek sa vodovodom. Do novembra bi trebalo da 80 odsto tog naselja bude priključeno dok bi se problem snabdevanja vodom viših delova rešio projektom koji će se raditi od januara naredne godine – kazao je Vesić.

Kako je istako, za najviše sedam dana počinje spajanje Grocke i Vrčina na gradski vodovod pošto je tender prošao i izabrani su izvođači radova.

– To znači da će u martu sledeće godine i Grocka i Vrčin biti spojeni na gradski vodovod. Nakon priključenja gročanskog naselja Vrčin i većeg dela te opštine na gradski vodovod u martu sledeće godine, i fabrika u Makišu bi rekonstrukcijom jezera sa trenutnih 6.600 litara vode u sekundi dobila još dodatnih hiljadu litara. Priprema se i tenderska dokumentacija za izgradnju još jednog pogona „Makiš 3”, kapaciteta četiri do pet hiljada litara vode u sekundi – izjavio je Vesić.

On je podsetio da je u međuvremenu predsednik opštine Grocka uspeo da reši problem tako što je deo domaćinstava priključen na privatni vodovod koji snabdeva delove Vrčina, a Grad Beograd je poslao četiri cisterne.

– Sledeće godine u ovo vreme Vrčin više neće imati taj problem. Ostaju nam samo sela na samom jugu opštine, a ona će biti priključena na regionalni vodovod Makiš–Mladenovac. Tender za izgradnju ćemo raspisati 15. jula. Radovi će trajati godinu i po dana i sva sela će biti priključena na gradsku vodu do marta 2023. godine. Potom ulazimo na teritoriju Sopota i Mladenovca i do kraja 2024. godine, najkasnije početkom 2025. godine, sa gradskim vodovodom spojićemo Mladenovac, tako da će sve te opštine biti priključene na gradski vodovod. To je sistemsko i trajno rešenje. Svake godine radimo nove kilometre tog regionalnog vodovoda i rešavamo problem vodosnabdevanja za taj deo Beograda – rekao je Vesić, naglasivši da je projekat Makiš–Mladenovac za njega jedan od najvažnijih projekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana