Vesić: Još dve kulturno-istorijske celine, Krunski venac i Svetosavski plato Studio B

Objavljeno: 21.05.2021. 08:55 Izmenjeno: 22.05.2021. 19:26

Na ovaj način je od investitorske gradnje sačuvano naše kulturno nasleđe, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B. 

Vlada Republike Srbije proglasila je juče još dve prostorno kulturno-istorijske celine u Beogradu i to Krunski venac i Svetosavski plato.

– Od 2017. godine do danas, Vlada Republike Srbije je na predlog Grada Beograda proglasila devet prostorno kulturno-istorijskih celina u našem gradu i to: Istorijsko jezgro Beograda, Terazije, Profesorsku koloniju, područje uz Ulicu Kneza Miloša, Smiljanićevu ulicu, Cerak, Novi Beograd, Krunski venac i Svetosavski plato – rekao je Vesić.

On je dodao da u Beogradu, pre toga, od 1990. godine do 2017. godine, nije proglašena nijedna prostorna kulturno-istorijska celina.

– Za tri godine uradili smo više nego svi koji su se bavili zaštitom kulturne baštine u Beogradu prethodnih 27 godina od 1990. godine –  zaključio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da samo ove godine počinje rekonstrukcija važnih objekata koji se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kao što su Kapija Karla Šestog i Zindan kapija na Beogradskoj tvrđavi, rekonstrukcija Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, rekonstrukcija zgrade bivše Vojne akademije i pretvaranje u Muzej grada, rekonstrukcija scene „Bojan Stupica”, rekonstrukcija Pozorišta Dadov, rekonstrukcija Pozorišta„ Boško Buha”, kao i uređenje oko 80 fasada u istorijskom jezgru Beograda koje su pod zaštitom.

– Nikada se više nije radilo i investiralo u kulturu grada, o čemu svedoči i to da Beograd izdvaja iz budžeta preko tri odsto za kulturu, bez investicija koje sam nabrojao, o čemu mogu da sanjaju mnoge evropske zemlje i gradovi – poručio je zamenik gradonačelnika.

 

Usvajanje Zakona o metrou i gradskoj železnici još jedan korak ka ostvarenju sna

Usvajanje Zakona o metrou i gradskoj železnici obezbedilo je pravni okvir da počnemo sa izgradnjom metroa u novembru ove godine, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

– Od 1971. godine, kada je Beogradu prvi put obećan metro, slušali smo razna obećanja kako metro samo što nije počeo da se gradi. Sve su to bile laži jer za izgradnju metroa nije postojao pravni okvir koji bi regulisao izgradnju metroa, nisu postojali projekti, urbanistička dokumentacija, a ni potreban novac. Sada prvi put imamo sve. Usvajanjem zakona napravljen je poslednji formalni korak ka izgradnji metroa. Metro se ubrzano projektuje, rade se geološka istraživanja na trasi, radi se katastar rizika odnosno snimanje svih objekata na trasi metroa, veoma brzo će biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica, u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele. Sve će biti spremno da se početkom novembra izgradnjom na Makiškom polju započne izgradnja metroa, tačno 50 godina otkako je prvi put najavljena – rekao je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028. godine, druga linija do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom povezati sve prigradske opštine, izuzev Grocke.

 

Poslednji pacijenti odlaze iz bolnice u Štark areni

Poslednji pacijenti napuštaju privremenu bolnicu u Štark areni, koja se na osnovu odluke Vlade zatvara od 14. maja, rekao je Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

– Od poslednjih 49 pacijenata koji su ostali u privremenoj bolnici u Štark areni, njih 13 će biti prebačeno u kovid bolnicu u Batajnici, a ostali će biti pušteni kućama jer su izlečeni – rekao je Vesić i dodao da će posle toga privremena kovid bolnica u Areni biti zatvorena, kako je Vlada Srbije odlučila još 14. maja.

On je istakao da privremena kovid bolnica u Štark areni ima 510 postelja.

– Kroz Štark arenu prošlo je 4.970 pacijenta i 450 u prvoj turi. Nažalost, dogodila su se četiri smrtna slučaja. Zatvaranje privremene bolnice u Areni je dokaz da se Beograd uspešno bori sa virusom. Juče je u Beogradu bilo samo 97 novozaraženih. Vakcinisano je oko 48 odsto stanovništva, a revakcinisano skoro 40 odsto – rekao je Vesić i dodao da će Arena veoma brzo ponovo postati mesto na kome će se odigravati sportske utakmice i organizovati koncerti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana