Vesić: Pripremamo projekat za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici Beoinfo

Objavljeno: 17.12.2020. 12:46 Izmenjeno: 17.12.2020. 12:46

Pregovaramo sa Evropskom investicionom bankom da obezbedimo podršku za izgradnju kompletne kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u Kaluđerici, kao i na levoj obali Dunava, a Grad će takođe dati deo novca, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Kada je u pitanju kanalizacija, sledeći veliki projekat koji nas čeka jeste Kaluđerica. Pregovaramo sa Evropskom investicionom bankom da obezbedimo podršku poput one za levu obalu Dunava, a Grad će takođe dati deo novca kako bi u Kaluđerici uradili kompletnu kanalizaciju i postrojenje za preradu otpadnih voda. U narednom periodu definisaćemo uslove kako bismo mogli polako da krenemo u raspisivanje tendera, prvo za izradu tehničke dokumentacije, a onda naravno i za izradu same kanalizacije – istakao je Vesić.

On je podsetio da je raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, odnosno za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda, a uslediće još dva tendera, izmeću ostalog tender za izgradnju same kanalizacije približne vrednosti od 50 miliona evra, od čega 35 miliona daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona evra Grad Beograd.

– Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, odnosno svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako će ići u Dunav – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da je završeno projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici i da se radi na projektu takve fabrike u Ostružnici, Obrenovcu, kao i da će jedna biti na teritoriji opštine Grocka.

– Najveća fabrika za preradu otpadnih voda je u Velikom selu, projekat je u toku, finansira ga Vlada Republike Srbije, a njegova vrednost je 285 miliona evra. Time ćemo rešiti problem otpadnih voda na teritoriji grada Beograda – naglasio je Vesić.

On je podsetio da Grad Beograd svu svoju kanalizaciju sipa direktno u Savu i Dunav, što znači da svake godine sipamo otprilike 60.000 olimpijskih bazena fekalija u Savu i Dunav.

– Imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo postrojenje u Velikom selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo i ove druge fabrike, ukinućemo sve, konačno ćemo prerađivati otpadne vode – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana