Vesić: Neće biti novih mera u Beogradu Studio B

Objavljeno: 09.10.2020. 11:00 Izmenjeno: 10.10.2020. 10:17

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić upozorio Beograđane da se zbog rasta broja zaraženih pridržavaju propisanih mera, da nose maske u gradskom prevozu, jer samo ličnom odgovornošću možemo sprečiti novi talas.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u borbi protiv vurusa korona ključna lična odgovornost svakog pojedinca, istakavši da nije moguća kontrola svih vozila javnog prevoza ili ugostiteljskih objekata u Beogradu.

– U ovom trenutku na ulicama prestonice ima 1.641 vozilo javnog prevoza. Nemoguće je iskontrolisati svako, kao što je nemoguće da se iskontroliše blizu 3.000 ugostiteljskih objekata. Ukoliko mi sami ne poštujemo mere, nema te kontrole koja može da nas natera – ukazao je Vesić za Studio B.

On je istakao da se Evropa trenutno nalazi usred novog talasa virusa korona, te da se Beograd i Srbija zasad dobro drže.

– Da bi tako ostalo, moramo da se pridržavamo svih propisanih mera. Ne smemo ponovo da dozvolimo pune bolnice i scenario koji smo već imali u martu ili julu ove godine. Sami moramo da se osvestimo da nenošenjem maski ugrožavamo kako svoj tako i živote drugih ljudi, kao i da svojim ponašanjem ne smemo da ugrožavamo javno zdravlje. Svako od nas poznaje nekog ko je oboleo od virusa korona ili je imao tešku kliničku sliku, nažalost i one koji su preminuli od ove pošasti. Zato je potrebno samo malo discipline, odnosno da se nose maske i drži distanca, jer se širenje ove zaraze danas samo na takav način može sprečiti – podsetio je Vesić.

On je ponovio da neće biti novih mera u Beogradu.

– Nema karantina ili ranijeg zatvaranja kafića i restorana. Posle 23 sata se organuzuju veća okupljanja poput žurki i koncerata, na kojima je već dokazano da je povećan rizik od prenošenja virusa. Iz istog razloga je Grad Brisel zatvorio sve barove i kafiće u narednih 30 dana, dok se u restorane ne može ući bez maski. Takođe se i u Frankufurtu od 22 sata zatvaraju svi ugostiteljski objekti, dok u Berlinu ništa osim apoteka i benzinskih pumpi ne može da radi posle 23 sata. London zatvara sve posle 22 sata i kazna za kršenje tih mera je 1.000 funti – ukazao je Vesić.

On je podsetio da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna u ovoj situaciji, jer se na taj način smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

– U Starom dvoru smo organizovali dobrovoljnu vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Od 53 zaposlena, vakcinisalo se nas 42, od kojih je prvi put vakcinisano njih 36. To znači da su ljudi ipak razumeli ozbiljnost situacije – ukazao je zamenik gradonačelnika.

 

Predlog Inicijative „Ne davimo Beograd” već u planu Gradskog zelenila

Dobio sam predlog Inicijative „Ne davimo Beograd” sa lokacijama oko 300 osušenih stabala i dobro je da oni kao građani upućuju predloge da se nešto konkretno uradi za Beograd, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na TV Studio B.

On je dodao da, po evidenciji Grada Beograda, ovakvih lokacija ima mnogo više, skoro 1.100, tako da su oni prebrojali samo trećinu, ali je dobro da se time neko bavio.

– Grad Beograd je početkom godine počeo sa popunjavanjem drvoreda tamo gde su stabla osušena ili isečena. Od početka godine do sada dopunili smo 767 drvorednih stabala, a plan je da se do kraja godine zasadi još 432. To su uglavnom sve lokacije koje su predložili i iz Inicijative „Ne davimo Beograd”. Inače, u Beogradu imamo 56.513 drvorednih stabala u 743 ulice. Osim toga, imamo još oko 400.000 stabala o kojima brine JKP „Zelenilo – Beograd”, a koja nisu drvoredi, već se nalaze u parkovima i na drugim javnim površinama. Tu je predviđena zamena oko 4.000 stabala, koja su takođe osušena ili oštećena – istakao je Vesić.

Dodao je da se lokacije 300 osušenih stabala, koje je predložila Inicijativa „Ne davimo Beograd”, uglavnom nalaze u postojećem planu Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”, te da je dobro što su shvatili da kao građani treba da upućuju inicijative Gradu, koji jedini može da uradi nešto konkretno za Beograd.

– Drago mi je da su iz Inicijative „Ne davimo Beograd” shvatili da jedino mi kao gradska vlast radimo za Beograd i da predloge treba da upućuju nama, a ne da sarađuju sa onima koji su uništili Beograd – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Rosulja (sipeća kiša)

Trenutna temperatura 0°C

Rosulja (sipeća kiša)

Petak
Magla

Max: 3°C
Min: -1°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana