Vesić: Poziv dužnicima Direkcije za građevinsko zemljište da izmire obaveze Tanjug

Objavljeno: 05.07.2018. 08:50 Izmenjeno: 05.07.2018. 17:09

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao je sve dužnike Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda da iskoriste pogodnosti koje im nudi reprogram i izmire svoje zaostale obaveze prema Gradu Beogradu.

– Odluka Skupštine Grada Beograda o reprogramu obaveza dužnicima za obaveze koje su nastale do 2014. godine stupila je na snagu. Pozivam sve dužnike Direkcije čije su obaveze nastale u ovom periodu, a protiv kojih još uvek nije doneta pravosnažna sudska odluka, ali i one protiv kojih postoje pravosnažne sudske presude ili sa kojima je postignuto sudsko poravnanje da iskorite uslove koje im daje reprogram i ispune obaveze prema Gradu Beogradu – poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je dodao da dužnici protiv kojih nije doneta pravosnažna sudska odluka imaju mogućnost da obaveze plate u jednokratnom plaćanju 50 odsto glavnog duga, čime bi dužnik stekao pravo na otpis drugih 50 odsto glavnog duga, ali i kamate, s tim što bi morao da izmiri troškove sudskog postupka.

– Oni protiv kojih je doneta pravosnažna sudska odluka ili su postignuta sudska poravnanja sa Direkcijom imali bi mogućnost da jednokratno plate 50 odsto glavnog duga sa kamatom na taj iznos, dok bi drugih 50 procenata sa pripadajućom kamatom bilo otpisano, a ostala bi obaveza dužnika da izmiri sudske troškove i troškove izvršenja – istakao je Vesić i naglasio da reprogram traje do 31. decembra ove godine.

Prema njegovim rečima, dužnici koji žele da iskorite pogodnosti koje nudi reprogram moraju da podnesu zahtev, zaključe ugovor sa Direkcijom i izvrše jednokratno plaćanje u roku od 15 dana.

– Oni dužnici koji vode sudske sporove protiv Direkcije, imaju obavezu da povuku ili se odreknu svojih tužbenih zahteva – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je precizirao da dospela potraživanja Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja iznose oko 14 milijardi dinara, od čega se na glavni dug odnosi oko 60 odsto a na kamatu 40 odsto, to se analizom dospelih obaveza na ime naknade i preračunavanjem u doprinose dolazi do zaključka da bi predloženim načinom izmirenja dospelih obaveza Grad Beograd ostvario više prihoda kroz uslove reprograma nego što bi za istu površinu objekata bio naplaćen doprinos, pod uslovom da se vrši jednokratno plaćanje i ostvaruje pravo na popust od 30, odnosno 40 odsto.

Vesić je pozvao sve dužnike Direkcije da iskorite pogodnosti koje nudi reprogram, podnesu zahteve Direkciji, plate svoje obaveze i tako legalizuju svoje poslovanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana