Vesić: Ponosno slavimo Dane Beograda Tanjug, Studio B

Objavljeno: 16.04.2017. 11:22 Izmenjeno: 17.04.2017. 10:30

Dani Beograda, kao i svake godine, obeležavaju se između 16. i 19. aprila, jer je slovensko ime Beograda prvi put pomenuto 16. aprila u pismu pape Jovana Osmog, a 19. aprila se desila simbolična predaja ključeva. Gradski menadžer Beograda Goran Vesić kaže da postoje razlozi da se Dani Beograda slave sa posebnim ponosom.

„Već 150 godina ovim gradom upravlja Srbija, naš narod, upravljamo potpuno samostalno i zaista danas imamo razloga da ovih dana s posebnim ponosom slavimo Dane Beograda“, istakao je Vesić.

On je podsetio da je 19. aprila, pre tačno 150 godina, Ali Riza paša predao ključeve knezu Mihajlu Obrenoviću, napomenuvši da je kriza prethodno trajala 10 godina.

„Počela je 1857. godine kada su Turci, posebno do 1862. godine, vršili velike zulume nad srpskim stanovništvom, jer je Srbija još od tridesetih godina 19. veka, od kneza Miloša, imala neku vrstu samostalnosti, ali su Turci i dalje bili po gradovima i često su se dešavali incidenti i napadi na srpsko stanovništvo“, naveo je Vesić.

Inače, ove godine će se, zbog vremenskih prilika, Dani Beograda uglavnom odvijati u zatvorenom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana