Vesić podelio tablet računare učenicima OŠ „Pavle Savić“ Studio B, Tanjug

Objavljeno: 10.09.2021. 11:17 Izmenjeno: 10.09.2021. 18:39

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je podelio 1071 tablet računar učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda Osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirjevu na opštini Zvezdara

Vesić je naveo da je ta škola, koju pohađa 2017 dece, jedna od najvećih u Beogradu, kao i da će deca uz tablet računare dobiti i kartice sa besplatnim internetom.

„Svako dete dobiće internet i tablet računar bez obzira na materijalno stanje svojih roditelja“, rekao je Vesić novinarima i dodao da će podela tablet računara trajati do 17.septembra.

Pojasnio je i da će učenici uz tablet računare dobiti digitalne kodove za digitalni udžbenik navodeći da će tako imati sve uslove da prate nastavu.

Rekao je da su tableti u vlasnišvu Grada tri godine i da ukoliko se oštete, osiguranje snosi sve troškove, a da nakon tri godine roditelji postaju vlasnici.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će osim učenika, učitelji i nastavnici koji drže nastavu učenicima od trećeg do šestog razreda dobiti laptop računare, sa internetom, te da da će i oni biti osposobljeni za digitalnu nastavu.

„Time šaljemo poruku nastavnicima i učiteljima koliko cenimo njihov rad i koliko su važni za razvoj dece. Oni obrazuju decu i pored roditelje su najvažnije osobe deci“, rekao je Vesić.

Naveo je da su tablet računari isključivo u službi obrazovanja, te da će, kako kaže, moći da se koriste samo za one sajtove koje je propisalo Ministarstvo prosvete.

Istakao je da očekuje da će doći do izmene zakona o obrazovanju u oktobru, kojim će se izjednačiti digitalni i klasični udžbenici, te da će škole od sledeće godine moći da izaberu da se nastava odvija samo uz digitalne udžbenike.

„Moj poziv svim nastavnicima je da koriste digitalne udžbenike, sada kada sva deca imaju uslove da učestvuju u takvoj nastavi. Vreme je da zakoračimo u digitalizaciju kada je u pitanju obrazovanje“, istakao je Vesić.

Vesić je pozvao roditelje, čija deca pohađaju prvi i drugi razred, da se prijave na konkurs Fondacije za mlade talente Grada, koji je otvoren do 30. septembra, kako bi dobili novčana sredstva za četiri udžbenika, čija je cena, u zavisnosti od izdavača oko 6.000 dinara.

Naveo je da se sredstva refundiraju za udžbenike Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas i izabrani strani jezik, kao i da se do sada prijavilo 17.500 roditelja od 34.000 dece koja idu u prvi i drugi razred.

Prema njegovim rečima,roditelji mogu da se prijave onlajn kako bi dobili ta sredstva, a potrebno je da uzmu potvrdu u školi da im dete pohađa prvi ili drugi razred, pošalju očitanu ličnu kartu, kao i da imaju kopiju platne kartice sa brojem žiro računa.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić istakao je da će zahvaljujući realizaciji projekta „Beo-tablet“ više od 6.000 učenika u 14 osnovnih škola na teritoriji Zvezdare imati mogućnost da na savremen način prate nastavu.

Direktor Osnovne škole „Pavle Savić“ Milan Krstić iskazao je zahvalnost zameniku gradonačelnika na nabavci tablet i laptop računara ističući da je period pandemije virusa korona pokazao da veliki broj dece nema računare ni mogućnost da prati nastavu u izmenjenim uslovima.

„Puno je dece koja za vreme pandemije nisu imala računare i ovo je iskorak u buducnost. Podržavam i mi ćemo nastojati da to koristimo u velikoj meri“, rekao je Krstić.

 

Tableti i laptopovi za četvoro dece samohrane majke

Posle podele tablet računara đacima OŠ „Pavle Savić” u Mirijevu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je samohranu majku četvoro dece Mariju Purić čije dve devojčice pohađaju četvrti razred ove škole.

Đurđija i Natalija idu u IV-1 OŠ „Pavle Savić” i njima sleduju tableti koje će dobiti u školi kada i njihovi vršnjaci iz razreda, a dvadesetogodišnji Filip i dvadesetdvogodišnji Kristijan dobili su laptopove od Grada Beograda.

Marija Purić, koja radi kao vaspitačica, zahvalila je Goranu Vesiću i Gradu Beogradu što je omogućio da se njena deca digitalno obrazuju i što vodi računa o svoj deci, bez obzira na materijalno stanje. Kako je rekla, to će im puno pomoći da napreduju u obrazovanju.

Uz tablete i laptopove, zamenik gradonačelnika decu je obradovao i slatkišima.

– Reč je o porodici u kojoj dve devojčice dobijaju tablete, a njihova braća laptopove. Ovo je klasičan primer koji pokazuje koliko je važno da svako dete u Beogradu dobije tablet i ima besplatni internet, bez obzira na to da li roditelji imaju mogućnost da kupe tablet ili ne. Želimo da sva deca imaju jednaku šansu da se obrazuju i drago mi je da smo došli u situaciju da svakom detetu od trećeg do šestog razreda poklonimo tablet – rekao je Vesić, dodajući da je dogovoreno da sva deca iz njihovog razreda besplatno pogledaju jednu predstavu u Pozorištu „Puž”.

On je istakao da će u Osnovnoj školi „Pavle Savić” biti organizovana i besplatna škola sporta.

Porodicu Purić obišao je i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, kao i direktor OŠ „Pavle Savić” Milan Krstić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 21°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana