Vesić: Počela prijava za dodelu bespovratnih novčanih sredstava za udžbenike Beoinfo

Objavljeno: 20.08.2021. 11:51 Izmenjeno: 23.08.2021. 19:49

Vesić je objasnio da se radi o dodeli bespovratnih novčanih sredstava u vrednosti sledećih udžbenika: srpski, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da roditelji dece koja pohađaju prvi i drugi razred javnih osnovnih škola od danas do 30. septembra mogu da se prijave na javni poziv Fondacije za mlade talente za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u vrednosti četiri udžbenika.

– Iznos sredstava koja će dobiti zavisi od toga kolika je cena kod izdavača, ali otprilike će svi dobiti oko šest hiljada dinara. Da bi roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogli da konkurišu, potrebno je da Fondaciji za mlade talente dostave potvrdu iz škole da dete pohađa prvi ili drugi razred na kojoj će morati da stoji od kog izdavača se koriste udžbenici za taj razred, zatim očitanu ličnu kartu za one koje su čipovane, a ukoliko nisu, onda kopija lične karte i kopija platne kartice na kojoj se vidi broj žiro računa – rekao je Vesić za Beoinfo.

On je istakao da roditelji mogu da se prijave onlajn, pošalju poštom prijavu ili dođu i predaju prijavu Fondaciji za mlade talente.

– Dogovorili smo se sa svim osnovnim školama, kojih ima više od 180 na teritoriji Beograda, kao i sa Ministarstvom prosvete, da će sekretari u školama pomagati roditeljima da se onlajn prijave u samoj školi. Nećemo čekati 30. septembar da se svi roditelji prijave kako bismo podelili novac, nego kako se budu prijavljivali i kada komisija ustanovi da su svi uslovi ispunjeni, u roku od nekoliko dana dobijaće novac na žiro račun. Pored toga, oni roditelji koji se prijave onlajn odmah će uz potvrdu da im je prihvaćena prijava dobijati od Grada Beograda tačan iznos sredstava koji će im biti uplaćen na račun. Mi imamo cene svih udžbenika i izdavača i automatski će se preračunavati koliki će iznos dobiti – kazao je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd na ovaj način želi da stane iza roditelja dece koja idu u prvi i drugi razred i pomogne im prilikom početka školske godine kada su najveći izdaci.

– Roditelji koji su kupili udžbenike na ovaj način refundiraće deo sredstava, a oni koji još uvek nisu kupili i plaćaju ih na rate moći će da plate sve odjednom ili veći deo rata. Na ovaj način Grad Beograd pokazuje da stoji iza više od 34 hiljade roditelja, jer toliko dece otprilike ide u prvi i drugi razred na teritoriji Beograda – istakao je Vesić.

On je podsetio da će roditelji čija deca pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred biti pozvani od 1. septembra kada počinje i podela tableta.

– Tableti će imati karticu Telekoma Srbije sa besplatnim internetom i šifru, odnosno kod za korišćenje digitalnih udžbenika, tako da će sva deca, njih 67.592, dobiti svoje tablete. Bez obzira na imovinsko stanje roditelja, svako dete će dobiti tablet. Ovo je zaista velika stvar i Beograd će po tome biti iznad svih drugih prestonica u Evropi. Svi tableti su osigurani i svako oštećenje ili gubljenje će isplatiti osiguranje. Roditelji potpisuju za tablete na tri godine a nakon toga postaju njihovo vlasništvo – rekao je Vesić.

On je naglasio da se na ovaj način daje doprinos eri digitalizacije.

– Prvi put ćemo moći da sprovedemo pravu digitalizaciju budući da će sva deca biti opremljena. Beogradska deca će imati ono što nemaju deca ni Beča ni Pariza ni Londona i veoma sam srećan zbog toga. Do sredine septembra, oko sedam hiljada nastavnika i učitelja koji rade sa decom trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda dobiće laptopove sa besplatnim internetom, kako bi i oni bili opremljeni za rad. Ulazimo u novo doba obrazovanja i srećan sam jer Beograd ima takav budžet da može, bez zaduživanja, iz budžetskih sredstava da uloži novac u obrazovanje naše dece – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana