Vesić: Palilula dobija pijacu kao u svetskim metropolama Beoinfo

Objavljeno: 27.05.2019. 14:21 Izmenjeno: 28.05.2019. 10:03

Građevinski radovi na pijaci „Palilula” su, nakon skoro dve godine, okončani, a očekuje se da kupci i prodavci budu u ovom prostoru već u septembru, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

foto Tanjug

Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JKP „Gradske pijace” Bojan Bajagić obišli su završne radove .

– Ova pijaca biće prva moderna tržnica u Beogradu kakve imaju razvijeni gradovi poput Kopenhagena, Madrida, Barselone, Londona. Biće pijaca budućnosti kakvu Beograd zaslužuje. Preciznije, prostire se na oko 12 hiljada kvadrata, sa dve etaže za tezge i markete, a ispod objekta nalazi se parking prostor. Čitava rekonstrukcija košta oko milijardu i po dinara, za šta su sredstva izdvojile „Gradske pijace” – rekao je Vesić.

On je podsetio na istorijat ovog mesta – pre sedam decenija ljudi sa sela spontano su počeli da prodaju svoju robu na ovoj lokaciji, nakon čega je napravljena nereprezentativna pijaca. Uskoro, ukazao je Vesić, ovo će biti najlepši pijačni objekat u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je u toku i rekonstrukcija Kalenić pijace, a sledi obnavljanje Senjačke i Bajlonijeve pijace. Ova potonja, dodao je Vesić, biće poseban izazov jer je plan da ispod nje bude podzemna garaža sa oko hiljadu parking mesta.

– Pijace nisu samo mesto snabdevanja već i mesto gde dolaze stranci da bi osetili kako funkcioniše grad – kazao je Vesić.

On je zahvalio autorkama projekta, arhitektama studija „Inka”, koje su, kako je ocenio, donele novu vrednost Beogradu, zatim „Gradskim pijacama”, kao i glavnom izvođaču radova firmi „Koto”, koja je sa podizvođačima ispoštovala rokove i dobro uradila obiman posao.

Bojan Bajagić je naveo da je veoma ponosan na ovaj kapitalni projekat, ne samo kao generalni direktor već i kao običan građanin.

– Vodeći računa o interesima zakupaca i građana, objekat je projektovan i izveden tako da zadovoljava najviše standarde u pogledu budućeg rada. Funkcionalan je sa razvijenom logistikom i pametnim rešenjima – rekao je Bajagić, osvrćući se na pozitivne reakcije i impresije svih koji su videli objekat, među kojima su bili i delegati nedavno završene Svetske konferencije unije veletržnica.

Marko Stojčić je ocenio da je ovaj objekat još jedan primer odgovornog pristupa svemu što se gradi i posebnosti arhitekture koja se ostavlja Beogradu, u šta je struka neizostavno uključena.

– Od svega je najznačajnije to što je domaća struka pokazala da budućim generacijama može da ostavi vrhunske arhitektonske produkte, i to fantastično uklopljene u postojeći ambijent. Narednih decenija pijaca će biti reper za sve javne objekte u gradu jer je podigla nivo i prag arhitekture, a istovremeno ima do sada neviđenu funkcionalnost – naglasio je Stojčić.

Događaju su prisustvovale autorke projekta Dunja Nedeljković, Marina Lazović i Danica Stojiljković, koje su najboljim rešenjem svojevremeno pobedile na konkursu. Njihova polazna ideja bila je da objekat odstupa od klasičnog prodajnog centra i da ima duh pijace sa dovoljno svetla i prozračnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana