Vesić: Otvoren trideset prvi klub za stare u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 08.03.2020. 16:44 Izmenjeno: 08.03.2020. 19:12

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić, sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević i predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem, svečano je otvorio novi Dnevni centar i klub „Olga Đulić”, namenjen starijim sugrađanima u toj beogradskoj opštini.

Kako je tom prilikom istakao Vesić, ovo je trideset prvi klub za seniore u Beogradu.

– U poslednjih šest godina otvoreno je deset novih klubova. Klubovi u glavnom gradu okupljaju bezmalo deset hiljada starijih sugrađana. Novootvoreni klub nalazi se u Starom Železniku i otvoren je na inicijativu starijih sugrađana, u saradnji sa opštinom Čukarica i zahvaljujući naporima Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Ovo je bila prilika da pokažemo šta sve radimo kada je reč o najugroženijim grupama stanovništva, a to su najmlađi i najstariji, najmlađi jer o njima treba brinuti i najstariji jer smo im zahvalni za sve šta su uradili za naš grad. Grad Beograd u toj oblasti vodi izuzetno odgovornu politiku – naveo je Vesić.

On je dodao da je grad istovremeno želeo da svim seniorkama i svim ženama čestita 8. mart.

– Danas je veliki praznik i dan kada se podsećamo šta smo kao društvo u prethodnom periodu uradili za prava žena. Poslednjih nekoliko godina učinjeni su velik napori, žene su efikasno zaštićene novim zakonom protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što je tek tada pokazalo koliko je taj problem bio prisutan u društvu. Takođe, imamo i zakon kojim se nalaže da 40 odsto žena bude na svim izbornim listama. Naša zemlja jedna je od retkih koja ima premijerku, a žene se nalaze i na mnogim važnim položajima. Činjenica je da smo učinili velike korake ka boljim pravima žena. Svaki 8. mart treba da bude vreme kada se podsećamo šta smo uradili i da sebi damo zadatak šta ćemo dalje raditi kako bi svaka žena bila punopravni član društva – rekao je Vesić.

Nataša Stanisavljević je precizirala da je klub u Železniku poneo ime po Olgi Đulić, umetnici, aktivistkinji i jednoj od osnivačica seniorskog ansambla sa Čukarice, te da će se grad truditi da u narednom periodu što više klubova bude nazvano po našim znamenitim sugrađankama.

– Nastavljamo sa odgovornom socijalnom politikom i borimo se za punu rodnu ravnopravnost. Predstoji nam otvaranje još dva kluba za starije jer to je ono što građani traže, a mi smo njihov servis. Trideset drugi klub biće otvoren na Banjici, a potom u Mirijevu – najavila je Stanisavljevićeva.

Srđan Kolarić je izrazio očekivanje da će klub okupljati brojne korisnike, te da će u njemu biti organizovana druženja, poetske, književne i muzičke večeri, izložbe slika i slično. On je zahvalio čelnicima grada što podjednako vode računa o svim delovima Beograda i poručio da opština nastavlja da radi zajedno sa gradom i republikom kako bi kvalitet života sugrađana svakim danom bio sve bolji.

Srđan Dimitrijević, v.d. direktora ustanove, podsetio je na sugrađanku po kojoj je klub poneo ime, izražavajući nadu da će se njena energija prenositi i na ostale članove.

Dogaćaju su prisustvovali član Gradskog veća Zoran Adamović, kao i rukovodstvo opštine Čukarica. Svojim prisustvom, pevačica Goca Tržan takođe je podržala otvaranje novog kluba za stare na Čukarici.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana