Otvoren novi vrtić u Boljevcima za 107 mališana Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 23.09.2019. 16:02 Izmenjeno: 23.09.2019. 19:11

Vrtić ,,Biser” koji od danas pohađa 107 mališana otvoren je u Boljevcima. Ustanova zauzima deo nekadašnjeg Doma kulture, koji je renoviran i nadograđen, u šta je opština Surčin uložila 25 miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ističe da su Boljevci posle čak 26 godina dobili vrtić i da je to prvi predškolski objekat u Surčinu otkad je on samostalna opština. Vesić dodaje da je otvaranje vrtića pokazatelj da se opštine kao i Grad ekonomski osnažuju.

foto Beoinfo

Više od sto mališana iz Boljevaca konačno će moći da se druže i uče sa svojim vršnjacima jer je u tom mestu posle više od dve decenije otvoren vrtić. Trenutno u vrtiće u Surčinu ide oko 1300 dece, a na listi čekanja ih je oko 200.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da se objekat nekadašnje škole u Kosovskoj ulici u Surčinu rekonstruiše i da će moći da primi 200 mališana. Ipak, dodaje, s obzirom na veličinu opštine i broj dece, moraće da se otvori još jedan objekat da bi svi najmlađi Surčinci mogli da idu u vrtiće.

– U prostoru boravi 107 dece, koja imaju uslove kao i druga deca u svim beogradskim vrtićima. Trenutno u Surčinu u vrtiće ide oko 1.300 dece, a na listi čekanja je oko dve stotine mališana. Objekat nekadašnje škole u surčinskoj Kosovskoj ulici se rekonstruiše i očekujemo da će on moći da primi oko dve stotine dece. Neko bi rekao da će se time ukinuti lista čekanja, ali s obzirom na razuđenost i veličinu opštine, moraćemo da se pozabavimo još sa jednim objektom kako bi sva deca u Surčinu imala svoj vrtić – naveo je Vesić.

On je dodao da se ne pravi nikakav razlika između beogradskih opština i naveo primer da je nedavno završen vrtić u Altini, a pre toga u centru grada.

– Svaki deo Beograda je važan i sva deca moraju da imaju pravo na jednaku predškolsku zaštitu – rekao je Vesić.

On je precizirao da trenutno u Beogradu više od 75 hiljada dece ide u vrtiće, te da je Grad odavno premašio zadatak koji je Vlada Srbije zadala lokalnim samoupravama da do 2025. sedamdeset odsto dece pohađa vrtiće.

Vesić dodaje da roditelji sada plaćaju vrtiće dva puta jeftinije nego kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas, u čije je vreme samo 47% dece išlo u vrtić.

– Roditelji dece već četvrtu godinu plaćaju istu cenu, koja je daleko od ekonomske. Grad Beograd svesno drži tu cenu kako bi pomogao standard roditelja, što je duplo niža cena nego 2013. i 2014. godine, kada je u vrtićima bilo oko 47 hiljada dece. Nama je odnos prema najmlađima veoma važan jer zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se ophodi prema najmlađima i najstarijima – ocenio je Vesić.

Najmlađi su naša budućnost, poručio je Vesić, i izrazio očekivanje da se nije daleko od toga da predškolsko obrazovanje, delimično, postane obavezno. Beograd se sprema za to vreme, rekao je on.

Opština Surčin iz sopstvenih sredstava finansirala je ovaj objekat, dodao je Vesić, uloživši 25 miliona dinara. To je pokazatelj da se opštine, kao i Grad, ekonomski osnažuju. On je na kraju zahvalio opštini i poručio građanima da treba da znaju da će uvek imati jednak tretman, bez obzira na mesto u kojem žive.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je istakao da je ovo treći objekat čije je otvaranje najavljeno za septembar.

– Otvorili smo vrtić u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić” kao i novi vrtić u naselju Altina koji je završen i danas smo ovde u Boljevcima. Na taj način smo dodatno otvorili novih 400 mesta što je i bilo obećanje koje smo dali građanima. Danas u beogradske vrtiće ide više od 75 hiljada dece. Nastavljamo da radimo na tome jer smo obećali građanima da će Beograd biti grad bez liste čekanja na mesto u vrtićima pogotovo kada su u pitanju roditelji čija su deca u prioritetu u pitanju. Nastavljamo i saradnju sa privatnim vrtićima tako da danas svi građani Beograda koji imaju potrebu da svoju decu smeste u vrtiće imaju mogućnost da to pravo i ostvare – kazao je Gak.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša istakao je da otvaranje ovog  vrtića nije bilo moguće bez pomoći Grada Beograda, kao i da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu opremio ovaj objekat svime što je potrebno za njegovo funkcionisanje.

– Otvaranje ovog vrtića dokaz je da se ne radi samo u centru grada već i njegovim obodima. Nadamo se da ćemo do polovine februara završiti i adaptaciju škole u Kosovskoj 2 u Surčinu za potrebe vrtića i da ćemo u martu ispuniti obećanje o smeštaju dece koja ispunjavaju sve uslove. Definitivno će nam rešiti problem izgradnja novog vrtića, za koji imamo i idejno rešenje i lokaciju i nadamo se da ćemo uz pomoć grada uspeti da rešimo problem prihvata sve dece na teritoriji opštine – kazao je Stevan Šuša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana