Vesić: Opština Stari Grad nema novca za isplatu plata Studio B

Objavljeno: 11.09.2020. 10:39 Izmenjeno: 11.09.2020. 22:04

Opština Stari Grad trenutno nema novca za isplatu plata radnika, zbog čega zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić situaciju u ovoj opštini naziva alarmantnom.

U celom Beogradu najteža finansijska situacija je u opštini Stari grad koja već dva meseca pozajmljuje novac za plate jer je potrošen za neke druge projekte, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da bez pomoći Grada ova opština ne bi bila u stanju da isplati plate do kraja godine.

„To je još jedan dokaz kako Dragan Ðilas vidi javne finansije. Kao što je ostavio u Gradu 1,2 miliona evra duga, tako je i ovu opštinu doveo na ivicu bankrota. Zato će Grad Beograd pomoći opštini Stari grad da do kraja godine isplati plate i da ima novac za neophodno funkcionisanje kako bi od sledeće godine mogla da radi sve planirane projekte“, rekao je Vesić.

On je danas posetio opštinu Stari grad i sa novim rukovodstvom razgovarao o projektima koji će biti realizovani, a kako je rekao, u poslednje četiri godine u toj opštini je skoro 200 miliona dinara, što je petina njenog budžeta, dato na različite agencije.

„Toliko para je otišlo na razne agencije i plate ljudi koji su angažovani sa strane umesto na plate zaposlenih u opštini i projekte važne za građane Starog grada“, rekao je Vesić.

Naveo je da mu je drago što je opština Stari grad, pod novim rukovodstvom, počeo da sarađuje sa Gradom Beogradom jer je, dodao je, nemoguće razvijati tu opštinu bez Grada, kao što je nemoguće Beograd razvijati bez Republike.

„Stari grad je suviše važna opština, koja ima projekte od gradskog i republičkog značaja, da bi mogla samostalno da se razvija i vodi sopstvenu politiku koja nije jednaka politici Grada“, rekao je Vesić i dodao da su, prilikom posete, definisali sve projekte koji će biti rađeni na Starom gradu u narednom periodu.

Među njima su, naveo je, Linijski park, deo metroa koji će delom prolaziti ispod Starog grada, početak izgradnje dve podzemne garaže u Fruškogorskoj i Vlajkovićevoj ulici tokom ove godine, kao i rekonstrukcija Bajlonijeve pijace sa izgradnjom podzemne garaže ispod nje što će, dodao je, biti rađeno u narednim godinama.

Takođe, dodao je da će se raditi rekonstrukcija Trga Nikole Pašića sa rekonstrukcijom Bezistana, pretvaranje Čumićevog sokačeta u zonu za umetnike, rekonstrukcija ulica, kao i izgradnja urbanih džepova.

Vesić je naveo da je tokom posete opštini Stari grad bilo reči i o problemima parkiranja i buke.

„Što se tiče parkiranja, sistem “Oko sokolovo“ je počeo da uvodi red u problem bahatog parkiranja. Sa izgradnjom ovih nekoliko garaža, mi ćemo na Starom gradu imati skoro 3.000 novih parking mesta, bez podzemne garaže koja će biti izgrađena na Trgu Republike i koja bi trebalo da ima skoro 1.000 mesta. Na taj način ćemo delimično obezbediti da oni koji žive na toj opštini imaju parking mesto“, rekao je Vesić.

Naveo je da se, osim toga, kreće sa projektom uvođenja parking senzora koji treba da omoguće građanima da lakše nađu mesto za parkiranje.

Kada je reč o buci, naveo je da je novo rukovodstvo opštine Stari grad obavestio o naporima koje Grad ulaže da bi se taj problem rešio, odnosno o izmenama zakona o buci i izmenama zakona o komunalnoj miliciji koje je gradska vlast inicirala, kao i o tome da se čeka izbor nove vlade da bi se nastavilo sa tim projektom.

„Najkasnije do prvog juna sledeće godine, imaćemo potpuno nov sistem u kome će svaki komunalni milicioner i komunalni inspektor moći da meračima buke na licu mesta kazne onoga ko je napravio buku veću od dozvoljene“, rekao je Vesić.

Istakao je da mu je drago što je novo rukovodstvo opštine Stari grad spremno na saradnju i dodao da će se nastaviti sa projektima u toj opštini.

„Siguran sam da ćemo svi zajedno, uključujući građane u odlučivanje, napraviti od Starog grada bolje mesto za život, a to je suština svake politike“, dodao je Vesić.

Novi predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović je rekao da je današnjim sastankom pokazan novi način rada koji žele da uvedu u tu opštinu, a koji će pre svega podrazumevati uspostavljanje saradnje sa gradskim i republičkim nivom vlasti, u interesu građana.

„Prioritet u ovim prvim nedeljema nove opštinske vlasti je pre svega finansijska konsolidacija u kojoj će Grad svakako imati važnu i značajnu ulogu jer bez podrške Grada ova opština neće moći da funkcioniše u finansijskom smislu do kraja godine na pravi način i zbog toga je jako dobro da smo na početku otvorili tu temu“, rekao je Marjanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana