Od sutra primena odluke o hostelima Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 05. 05. 2016. 11:02:57

Odluka o nekategorizovanom smeštaju u stambenim zgradama, usvojena na sednici Skupštine Beograda 28. aprila, kojom se predviđa da se hosteli ubuduće mogu otvarati samo uz saglasnost skupštine stanara, počinje da se primenjuje od sutra, 6. maja, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Odluka o nekategorizovanom smeštaju u stambenim zgradama, usvojena na sednici Skupštine Beograda 28. aprila, kojom se predviđa da se hosteli ubuduće mogu otvarati samo uz saglasnost skupštine stanara, počinje da se primenjuje od sutra, 6. maja, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

„Stupanjem na snagu ove odluke ispunili smo obećanje građanima koji žive u stambenim zgradama u užem centru grada, a pre svih na opštinama Stari grad, Savski venac i Vračar, koji su se žalili zbog otvaranja hostela u stambenim zgradama „, rekao je Vesić i dodao da je do sada u gradu uglavnom vladao haos u ovoj oblasti, te da su se hosteli uglavnom otvarali u stambenim zgradama kako je ko hteo, bez određenih pravila.

Vesić je naglasio da su od sutra na teritoriji grada Beograda na snazi jasna pravila koje uslove mora da ispunjava hostel kako bi bio otvoren u stambenoj zgradi.

“ Najvažnije pravilo je da će oni koji drže hostele morati da imaju ugovor sa skupštinom stanara kojim će definisati sva svoja međusobna prava i obaveze i na taj način stanari će davati saglasnost da neko otvori hostel u njihovoj zgradi „, istakao je gradski menadžer.

Navodeći da je odlukom definisano i šta sve treba da sadrže hosteli, Vesić je istakao da će se na taj način zaštititi osobe koje koriste hostele jer će tačno znati šta mogu da dobiju u takvim objektima. On je dodao da je odluka dobra za razvoj hotelijerstva i od sutra će biti rigorozno sprovedena.

„Predviđeno je da oni koji izdaju smeštaj u stambenim zgradama, a nisu registrovani za takvu vrstu smeštaja, više neće moći da se reklamiraju na sajtovima za oglašavanje“,rekao je Vesić i ocenio da će se na ovaj način zaštititi ljudi koji uredno rade i plaćaju porez.

Vesić je precizirao da, kada je reč o hostelima koji već postoje u stambenim zgradama, odlukom je predviđeno da imaju rok do 31. decembra ove godine da obezbede saglasnost skupštine stanara. On je dodao da veruje da će većina vlasnika hostela koji sada rade u stambenim zgrada naći zajednički jezik sa skupštinom stanara jer je to dovoljno dug period da se prilagode novim pravilima.

Gradski menadžer je poručio građanima Beograda da sadašnja gradska vlast zavodi red u gradu i da štiti privatnost i prava svojih građana.

“ Kao što smo uveli red u ovu oblast, u narednom periodu nas očekuje regulisanje rada drugih komercijalnih delatnosti u stambenim zgradama, a posle usvajanja Zakona o stanovanju i uvođenje reda u održavanju stambenih zgrada, posebno kada su u pitanju čišćenje, održavanje fasada i liftova, kao i ravnih krovova „, rekao je Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti