Vesić: Od sutra javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha Tanjug

Objavljeno: 14.01.2021. 19:46 Izmenjeno: 14.01.2021. 19:46

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je  da se Grad Beograd odgovorno odnosi prema problemu zagađenja vazduha i najavio da će se od sutra na sajtu Grada naći Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih 10 godina, sa presekom u narednih pet godina, koji podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

On je rekao da će taj plan 15 dana biti na javnoj raspravi i pozvao sve građane i medije da daju svoje primedbe, nakon čega će plan biti prosleđen Ministarstvu za životnu sredinu i usvojen u Skupštini grada.

Vesić je gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS podsetio i da su prošle godine usvojene 43 mere protiv zagađenja vazduha.

Od kratkoročnih mera izdvojio je povećanje učestalosti pranja ulica koje, kako kaže, veoma utiče na zagađenje.

„Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni i danas ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine će se kupiti još četiri cisterne na gas i 40 elektro čistilica. Kupićemo i stotinu novih autobusa na gas za GSP, u skladu sa odlukom da ubuduće nijedno vozilo u komunalnom sistemu grada ne bude dizel-vozilo“, rekao je Vesić.

Najavio je da će Grad intenzivirati i obaveštavanje građana o zagađenju jer dugo nisu kupovane merne stanice, kao i da će ove godine biti kupljeno 25 novih mernih stanica koje će imati softver koji će predviđati zagađenje, tako da će građni moći da dobijaju prognoze.

Dodoa je da će u okviru projekta „pametan grad” biti obezbeđeno 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenje.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 CNG autobusa u narednih pet godina kao i 50 novih kilometara tramvajske mreže.

„Uvešćemo i rečni prevoz koji nas čeka već ove godine, izgradićemo dva tunela, posebno onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto smanjuje saobraćaj. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala koje ćemo takođe uraditi u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta, subvencionisanje njihovog gašenja kao i nove pešačko-biciklističke staze“, kazao je Vesić.

Naglasio je da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

„Sada više nećemo imati taj problem jer ćemo koristiti taj metan za zagrevanje“, zaključio je Vesić.

One Response to “Vesić: Od sutra javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha”

  1. Rade каже:

    Moj predlog za manje zagadjivanje je da se daju subvencije da ljudi ugrade plin i metan u svoja vozila i ujedno sa se smanji ili ukine akciza za te energente .Najveca je glupost davati subvencije za kupovinu elektricnih automobila jervsu preskupi i onaj ko ima novac da ih kupi kupice ih ali je to mali broj.Primera radi za jednu tu subvenciju moze da se ugradi plin ili metan u 10 automobila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana