Vesić: O pravima deteta voditi računa svaki dan Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 20. 11. 2019. 13:30:29

Vesić istakao da na današnji dan treba da razmišljamo o pravima dece, ali i svaki drugi dan u godini. 

foto Beoinfo

Povodom Dana prava deteta, zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je koncertu koji je održan u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Vesić je poručio okupljenim mališanima da treba da slušaju svoje roditelje, učitelje i nastavnike jer su oni, kako je rekao, ti koji ih najviše vole i poštuju njihova prava.

– Oni su ti koji će vas naučiti da volite ovaj grad i ovu zemlju, jer ovaj grad i ova zemlja ostaju vama – ukazao je Vesić i poželeo mališanima da uživaju u svom danu.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je podsetio da se danas obeležava i 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta. On je od januara u Dečjem kulturnom centru najavio niz radionica na kojima će deca moći da se upoznaju sa svojim pravima.

– Izrada zakona o zaštitniku građana nalazi se u završnoj fazi. Ovim zakonom je predviđeno da svako dete, bez obrira na uzrast, ima pravo da dođe u istu insitituciju i požali se ako su mu prava na bilo koji način ugrožena. Upravo da bi deca znala koja su njihova prava i kome mogu da se obrate ako su ona ugrožena, od januara će biti organizovane radionice u DKC-u – ukazao je Pašalić

Konvencija o pravima deteta, najznačajniji međunarodni dokument u oblasti prava deteta, usvojena je 20. novembra 1989. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom su utvrđena građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava deteta. Republike Srbija je 18. decembra 1990. godine ratifikovala Konvenciju o pravima deteta usvajanjem Zakona o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana