Vesić: Novim Zakonom o glavnom gradu biće omogućen brži i pravilniji razvoj Beograda Beoinfo

Objavljeno: 05.05.2019. 12:40 Izmenjeno: 06.05.2019. 09:14

Usvajanje nacrta novog Zakona o glavnom gradu je velika pobeda Beograda.

Na tome smo radili duže od godinu dana zajedno sa mnogim ministarstvima. Najvažnija posledica novog Zakona biće decentralizacija Beograda, odnosno da će građani svoje poslove moći da završe tamo gde žive i mnogo više učestvovati u donošenju odluka o tome kako će se grad razvijati, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić . Vesić je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, koji su, kako je rekao,  na pravi način stali iza ovog Zakona i na taj način omogućili dalji razvoj Beograda.

– Grad će biti podeljen u dve zone, gradsku i prigradsku. Gradsku zonu će činiti 10 opština, a prigradsku sedam. Postojaće razlika u nadležnostima gradskih i prigradskih opština, jer će prigradske imati veće nadležnosti, što je i normalno jer su udaljene 30, 40 ili 60 kilometara od centra. Urbanizam u centru ne može da se razdvoji kada imamo situaciju da Vračar i Zvezdaru deli jedna ulica, ali u prigradskim delovima grada je drugačije. Sve opštine će imati veće nadležnosti, ali će prigradske dobiti još više samostalnosti po tom pitanju. Bivša gradska vlast je centralizovala Beograd, pa je neko ko živi u Mladenovcu morao da putuje autobusom u centar kako bi završio određeni posao ili rešio problem – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, najvažnija izmena u novom Zakonu je činjenica da će gradske opštine izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadratnih metara, umesto 800 koliko je do sada bio slučaj, ali će takođe vršiti i legalizaciju do 400 kvadratnih metara, a do sada uopšte nisu mogle da obavljaju taj posao.

– Prigradske opštine će izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara i imaće legalizaciju od 3.000 kvadrata, što će omogućiti da se brže razvijaju. Na taj način ćemo opštinama vratiti između 160 i 180 hiljada predmeta, od 260.000 koliko se trenutno nalazi u gradu. Na taj način ćemo ubrzati proces legalizacije jer će građani u opštinama gde žive rešavati svoje probleme. Prigradske opštine će dobiti mogućnost donošenja urbanističkih planova, uz saglasnost grada kada je slučaj van plana generalne regulacije, ali će moći i da osnivaju javna preduzeća – dodao je zamenik gradonačelnika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana