Vesić: Neće biti rušenja objekta u kojem se nalazi spomenik Romima Beoinfo

Objavljeno: 20.11.2020. 15:07 Izmenjeno: 20.11.2020. 15:07

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić održao sastanak sa predstavnicima Udruženja beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, povodom problema sa investitorom koji je imao nameru da sruši objekat u kojem se nalazi i jedini spomenik Romima koji su stradali u I svetskom ratu.

foto Beoinfo

Sastanku su prisustvovale gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

– Razgovarali smo o problemu u Ulici gospodara Vučića 49, odnosno pokušaju osobe, koja se predstavlja kao investitor, da uništi mesto gde se predstavnici ovog udruženja okupljaju, vrše svoje verske obrede i mesto koje je u Srbiji jedini spomenik Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Konstatovali smo da je to nedopustivo i da Romi imaju pravo na mesto svog sećanja. To je mesto koje se decenijama, možda čak i duže od jednog veka, koristi na ovaj način, i neprimereno je da bilo pokuša da uništi taj prostor – rekao je Vesić.

On je rekao da Grad Beograd nije prodao tu zgradu investitoru, već je to uradila Republika Srbija.

– Siguran sam da je u pitanju greška i sada je na nama da tu grešku zajednički ispravimo. Grad Beograd će već danas na lice mesta uputiti građevinsku inspekciju koja će obustaviti rušenje, jer investitor nema pravo ni dozvolu za takvu vrstu radova. Osim toga, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pokrenuće već danas proces stavljanja u prethodnu zaštitu ovog prostora. Time će biti onemogućena bilo kakva dalja gradnja na tom prostoru. U međuvremenu, Planom generalne regulacije javnih prostora, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja naredne godine, a putem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predložićemo da se taj prostor proglasi javnim. Potom ćemo zajedno sa Nacionalnim savetom Roma i Udruženjem beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, kao i ostalim romskim udruženjima koja su zainteresovana, osmisliti projekat restauracije čitavog prostora, spomenika i čitavog prostora, kako bi to postao jedinstven prostor namenjen Romima – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, taj prostor će biti u vlasništvu Grada Beograda, a za svoje potrebe koristiće ga Nacionalni savet Roma, zajedno sa drugim Romima.

– Želimo da obezbedimo da Romi, koji su deo naše kulture, istorije i društva, imaju pravo na svoje sećanje i negovanje svoje kulture i verskih osećanja, kao i svaka druga zajednica. Grad Beograd će zajedno sa Nacionalnim savetom Roma inicirati ideju da Romi u Beogradu dobiju svoj muzej. To će biti mesto gde će se negovati romska kultura, čuvati uspomene na romsku muziku, običaje i gastronomiju, kao i na sve ono što su Romi dali našem društvu. Na taj način, zajedno sa Ministarstvom kulture, Vladom Republike Srbije i Nacionalnim savetom Roma, jednog dana doći ćemo u situaciju da Romi dobiju takav prostor u Beogradu. To ne može da se desi za mesec dana, ali ukoliko počnemo sa radom, sasvim sigurno ćemo, u jednom trenutku, generacijama koje dolaze posle nas ostaviti jedno takvo mesto. To je više nego dovoljno da naše društvo konačno „prizna” značaj Roma za razvoj čitave naše zajednice. Mi živimo zajedno i Romi su deo naše zajednice – poručio je Vesić.

Predsednik Udruženja beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, Kosta Savić, zahvalio je zameniku gradonačelnika na prijemu i brzoj reakciji i rekao da se predstavnici ovog udruženja u potpunosti slažu sa svim planovima koje je zamenik gradonačelnika izneo na sastanku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 1°C

Magla

Petak
Magla

Max: 3°C
Min: -1°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana