Vesić: Ne kupujte slike iz kolekcije Jugoeksporta Tanjug

Objavljeno: 17.05.2021. 18:07 Izmenjeno: 18.05.2021. 09:43

„Molim Vas da te slike ostavite u našim muzejima. Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde tada zbog generacija koje dolaze“, napisao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je  da su oni koji su organizovali prodaju 148 umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport u bescenje odbili zahteve Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda da se licitacija planirana za utorak odloži, uz obrazloženje da ih rešenja Ministarstva i Narodnog muzeja ne obavezuju da slike proglase za kulturno dobro.

„Oni su odlučili da prodaju naše kulturno dobro. Neka im služi na čast“, napisao je Vesić na svom Fejsbuku.

Vesić je naveo da je za sutra zakazano javno nadmetanje u 11 sati u Agenciji za licenciranja stečajnih upravnika.

„Muzej grada Beograda na toj licitaciji predstavljaćemo sutra ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ja“ rekao je Vesić i pozvao sve medije da dođu sutra na tu licitaciju.

Istovremeno, on je pozvao i sve koji su se prijavili da kupe slike u bescenje da ne zarađuju na kulturnom dobru našeg naroda.

On je podsetio da je to 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji i da do sada niko u Srbiji nije digao glas, a da se kulturno blago Srbije u svetu prodaje u bescenje.

„Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija“, rekao je Vesić.

Vesić je i danas ponovio uživo u programu TV Hepi, da su slike i umetnička dela, koja su danas na aukciji kao deo stečajne mase „Jugoeksporta”, proglašena za kulturno dobro, ali da su procenjena na svega osamdesetak hiljada evra. Podsetio je da je „Jugoeksport” kompanija u stečaju i zbog toga rasprodaje imovinu, te da je pre nekoliko nedelja oglašena prodaja 148 slika i primenjenih dela. Nažalost, skoro sva dela naših velikih umetnika, koja je svojevremeno kupovao „Jugoeksport” kao jedna od najmoćnijih društvenih firmi, oštećena su.

– To je bezobrazluk i nemar prema kulturnom blagu zemlje. Da bismo sprečili prodaju slika u bescenje, one su na moju inicijativu proglašene za kulturno dobro, što znači da niko nikada neće moći da ih iznese iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda. Na taj način smo makar sprečili da budu iznete iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama sa prethodnih aukcija. Pre ove, bilo je 36 licitacija na kojima su prodavane slike iz raznih preduzeća u stečaju. Danas slike srpskih slikara imate svuda po svetu. Odlučio sam da Grad Beograd to više ne dozvoli – rekao je Vesić za TV Hepi, dodajući da će predstavnici Grada danas biti na licitaciji.

Vesić je precizirao i to da je ranije tražena privremena mera da se zaustavi prodaja juče odbijena. Obrazloženje Privrednog suda bilo je da smo u pravu, ali da „treba još jedan dan da odluka o proglašenju kulturnog dobra bude pravosnažna”.

– Odluka je već danas pravosnažna. Morali smo najpre da uplatimo depozit da bismo fotografisali slike i utvrdili stanje, što je bio uslov da one budu proglašene za kulturno dobro – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će danas lično biti na licitaciji, zajedno sa ministarkom kulture i informisanja, te da su pozvani svi mediji koji, kako je rekao, treba da vide ljude koji žele da „uzmu slike koje pripadaju ovom narodu”.

– Nadam se, ipak, da niko od njih neće učestvovati na licitaciji. Te slike pripadaju gradu, muzeju, nije to ničija dedovina – istakao je Vesić.

Vesić je najavio i da će Grad zajedno sa resornim ministarstvom zahtevati popisivanje svih umetničkih dela u firmama u stečaju, kako bi se izuzela iz stečajne mase.

– Dok sam ja u Beogradu, kulturna dela neće prodavati onako kako su to naučili da rade. Mogu da se ljute na mene koliko god hoće, ali tu sam da branim ono što pripada Beograđanima i našoj zemlji – rekao je Vesić.

Zahvalio je Maji Gojković jer se pokazalo da i Grad i Ministarstvo kulture i informisanja imaju apsolutno isti stav po ovom pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana