Vesić: Napravićemo zajedničku akciju kako bismo rešili problem žurki za maloletnike Beoinfo

Objavljeno: 25.06.2021. 16:10 Izmenjeno: 28.06.2021. 10:39

On je istakao da je „javna tajna” da se u Beogradu organizuju žurke za maloletnike kao i to da oni imaju mogućnost da za male pare piju koliko god mogu sa tim da se toči alkohol sumnjivog kvaliteta

Zamenik graodnačelnika Goran Vesić izjavio je da je pre pandemije virusa korona, imao nekoliko sastanaka sa policijom u vezi sa problema organizovanja žurki za maloletnike gde je tražio da se naprave zajedničke inspekcije kako bi neki od splavova, gde se to dešava, bili

–Kako je došla korona i vanredno stanje organizovanje žurki nije bila moguća te to više nije bilo aktuelano. Međutim sada kada smo izašli iz ove situacije ponovo se dešavaju slične stvari. Napraviću sastanak sa predstavnicima gimnazijalaca koji su mi već ukazivali na taj problem i onda ćemo napraviti zajedničku akciju sa gradskom policijom kako da rešimo problem žurki za maloletnike. Prvo, točenje alkohola maloletnicima u bilo koje doba dana je zabranjeno i sada zabranjeno ali tu odluku ugostitelji moraju da poštuju. Drugo, tražiću da donesemo gradsku odluku da se zabrani da maloletnici budu u restoranima posle određenog vremena, 23 sata ili ponoći. Suština je da maloletnicima nije mesto u noćnim klubovima ili restoranima čitavu noć. Poslednja stvar je da se organizatori žurki koje se prave samo za maloletnike pod sumnjivim okolnostima, kazne po zakonu – rekao je Vesić.

On je naglasio da nije normalno da se organizuju žurke na koje se pozivaju samo maloletnici, ulaz da bude cena koju oni mogu da plate i za taj iznos piju koliko žele.

–Pošto su mladi ne mogu da popiju mnogo i napiju se vrlo brzo, a toči se alkohol iz velikih kanistera, koji nije kvalitetan. Ne treba da žmurimo pred tim jer se to dešava. Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovomora da bude šira društvena akcija. Moraćemo da organizujemo akciju u kojoj će učestvovati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unitrašnjih poslova, komunalna milcija, naša inspekcija, Grad Beograd, forumi škola, direktori škola i roditelji da se dogovorimo kako ćemo ovo da suzbijamo – objasnio je Vesić.

Osvrćući se na američki primer gde se pokazuju lične karte prilikom kupovanja alkohola, on je istakao da je to obaveza ali da to niko ne radi i zato će neko biti kažnjen.

–Takođe kada u nekoj radnji prodavci neće da prodaju maloletnim licima alkohol, ima slučajeva da neko punoletan kupi za njih. U narednom periodu ću da se bavim i klađenjem maloletnika. Kladionice poštuju to da maloletnici ne mogu da se klade ali ipak ispred kladionica stoji maloletnik i čeka da naiđe neko stariji kako bi mu uplaito tiket. Meni je interes da sačuvamo decu i da pomognemo roditeljima – kazao je Vesić.

Vesić je ovom prilikom apelovao i na roditelje da ne puštaju decu, a posebno maloletnu, same na bazene.

–Mislim da deca mlađa od 10 godina, ne mogu da budu sama na bazenu bez roditelja, bez obzira na spasioce – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana