Vesić naložio preduzeću „Gradska čistoća” da ne dovozi građevinski otpada kod bare Reva Beoinfo

Objavljeno: 01.06.2021. 10:21 Izmenjeno: 01.06.2021. 10:21

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naložio Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” da prekinu dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju koja se nalazi pored bare Reva. 

– Ta privremena deponija postoji kao takva već decenijama u urbanističkim planovima Grada Beograda. Tu je bilo predviđeno da se gradi postrojenje za preradu građevinskog otpada. Ne da se odlaže građevinski otpad, već da se prerađuje kako bi se dobijao materijal od koga se grade putevi – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd godišnje ima oko milion tona građevinskog otpada, a pre samo osam godina bilo je oko 200.000 tona, što govori o tome koliko se u Beogradu gradi.

– Naše postrojenje za preradu građevinskog otpada u Vinči, koje se sada gradi, moći će da preradi oko 200.000 tona godišnje. To znači da je veoma važno da se što pre obezbede nova postrojenja za preradu građevinskog otpada, jer je to u skladu sa svim standardima. U suprotnom ćemo imati zagušen Beograd divljim deponijama zato što će oni koji grade morati da taj otpad negde odlože – pojasnio je Vesić.

On je rekao da će narednih dana pozvati na razgovor ljude koji su se okupljali u Revi, odnosno nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

– Pozvaću ih da bismo razgovarali o toj temi, a takođe i zato što želim da čujem šta oni predlažu i gde po njihovom mišljenju treba da se odlaže građevinski otpad u Beogradu, jer otpad negde mora da se odlaže i prerađuje. Nadam se da ću čuti neke dobre predloge i da ćemo dijalogom doći do rešenja. U svakom slučaju tamo ćemo postaviti rampu i više neće moći da dolaze kamioni, ali će Beograd veoma brzo morati da nađe rešenje gde će se odlagati, odnosno prerađivati građevinski otpad. Ne možemo da zaustavimo razvoj grada i prekinemo izgradnju svih stanova i svega što se gradi zato što nemamo gde da odlažemo građevinski otpad – kazao je Vesić i dodao da nas čeka početak izgradnje metroa i samim tim i milioni kubika zemlje koja će se vaditi tokom izgradnje, a koja takođe mora da se odlaže na određena mesta.

Mi smo prva vlast u ovoj zemlji koja je počela sa preradom građevinskog otpada, naveo je Vesić i dodao da će Beograd imati i pet fabrika za preradu otpadnih voda koje će se nalaziti se u Velikom selu, Ostružnici, Batajnici, Obrenovcu i Grockoj.

– Prvi smo koji žele da se uhvate u koštac sa rešavanjem ekoloških problema i siguran sam da ćemo u nevladinim organizacijama imati saveznike u tome – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana