Vesić: Mesto Srbije je u Evropskoj uniji studio b

Objavljeno: 14.05.2022. 14:47 Izmenjeno: 14.05.2022. 15:21

Vesić je dodao da je najveća vrednost Evropske unije za Srbiju i Beograd što podižemo standarde u društvu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je otvaranju Festivala Evrope, koji se održava na Savskom šetalištu na Kalemegdanu pod sloganom „Bolji smo zajedno”.

On je u prisustvu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žofrea obišao štandove 17 zemalja članica unije i poručio da je Srbiji mesto u zajednici evropskih zemalja.

Vesić je istakao da su vrednosti Evropske unije solidarnost i zajednički život u okviru evropske porodice.

–Srećni smo jer se Srbija nalazi na evropskom putu i ubeđeni smo da ćemo postati deo EU, jer to je prirodno mesto Srbije. Mi smo deo Evrope i stari evropski narod. Evropa treba da bude solidarna, da zajednički rešava probleme, a to može da se uradi samo kroz format kakav je EU – istakao je Vesić.

–Bilo da je reč o upravi, zdravstvu ili obrazovanju, koje bi teško sami tako brzo mogli da dostignemo. Pored pristupnim fondovima i ulaganja u infrastrukturu, standardi su najveća dobit od EU, jer će naše društvo živeti kao svi drugi narodi u Evropi – ukazao je Vesić.

Ministarka Joksimović je naglasila da je Srbija jasno na evropskom putu, bez obzira na brojne probleme koji danas postoje u Evropi, kao i izazove sa kojima se suočava i naša zemlja.

–Smatramo da Srbija ima šta da da Evropskoj uniji i doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU. Građani Srbije, uz sve probleme jasno žele evropsku budućnost, što Evropa i prepoznaje – navela je Joksimović.

Ona je podsetila da Srbija u procesu pristupanja EU može da koristi predpristupne fondove.

–Posebno fondove iz zaštite životne sredine koji se u Srbiji i Beogradu implementiraju u poslednjih sedam, osam godina ali i programe za mlade, studente i njihovo bolje školovanje, kao i bezvizno putovanje – navela je resorna ministarka.

Emanuele Žofre je istakao da je EU od osnivanja do danas veliki mirovni projekat, koji se razvio kroz saradnju evropskih zemalja.

–Evropska unija za građane Srbije je prilika za bolje poslove i bolji život. Da građani Srbije imaju priliku da žive život onakav kakav žele i zato sa Vladom Srbije gradimo put za njene građane – ukazao je Žofre i zaključio da slogan festivala „Bolji smo zajedno” jasno ukazuje da je Srbiji i EU bolje zajedno.

Žiofre:Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana

Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život građana Srbije, poručio j šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope u Beogradu.

Žiofre je na manifestaciji Festival Evrope, koja se održava na Kalemegdanu, rekao da EU za Srbiju predstavlja priliku, odnosno, prilike da građani, kako kaže, onda kada se Srbija uključi u EU, mogu da rade u EU ili da imaju bolje poslove u Srbiji, kao i da imaju mogućnost za bolji život.

On je kazao da je na obeležavanju Dana Evrope u Novom Sadu 9.maja poslata snažna poruku o partnerstvu između EU i Srbije.

Dodao je da je istorijski gledano EU veliki mirovni projekat koji je, kako je rekao, nastao i razvija se kroz saradnju evropskih zemalja članica.

““Sve što se ovde danas dešava ilustruje da su EU i Srbija bolje zajedno““, rekao je Žiofre koji je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišao štandove EU, Vlade Srbije, zemalja članica EU i Evropskog pokreta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zahvalnost delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da građani vide ko sve čini EU.

““Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme“, rekao je Vesić.

Dodao je da evropski kontinent može da opstane u budućnosti samo ako bude jedinstven u politici i ekonomiji.

Vesić je naveo i da veruje da će Srbija postati članica EU, jer smatra da joj je mesto u evropskoj zajednici i istakao da to nije postala do sada zbog različitih istorijskih okolnosti.

„To se nije dogodilo ponekad zbog naše, a ponekad i zbog tuđe krivice, ali to ne znači da nije vreme da sada postanemo članica Evropske unije. Tako da će Srbije sigurno biti u Evropi“, kazao je Vesić.

Posetioci Festivala Evrope imali su priliku da, između ostalog, posete štandove 16 država članica EU i upoznaju sa vrednostima i specifičnostima tih zemalja, kao i da se upoznaju sa delima kiparskog umetnika Konstantinosa Kristua, učestvuju u nagradnom EU kvizu i čuju nastup violinistkinje Branislave Jovanov, fado pevačice Tamare Jokić i kvarteta Intermeco.

Festival Evrope odražava moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti i sastavni deo je kampanje „Bolji smo zajedno“.

Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

Evropski put Srbije je jasno zacrtan, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila ““evropsku priču““ uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope-Festival Evrope u Beogrdau rekla da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

““Posla ima mnogo, posla uvek ima na evropskom putu, reforme, bolji život koji grdajani očekuju, sve su to teme kojima se bavimo. Kao ministar koji dugo vodi pregovore mogu da kažem da EU i sve zemlje prepoznaju koliko je Srbija napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU““, rekla je Joksimović koja je na Kalemgdanu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišla štandove zemalja članica EU, Vlade Srbije i Evropskog pokreta.

Izrazila je uverenje da će u budućim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva Srbije u EU.

Kako je rekla, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su, kaže, finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

““To znači više šanse za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih evropskih tokova. Više nismo u situaciji da nešto sa strane posmatramo već smo u matici promena, znamo šta je trend, u potpunosti učestvujemo u savremenim evropskim politikama što je vrlo značajno jer dugo nismo imali kontakt sa onim što je savremeno““, rekla je Joksimović.

Ukazala je na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Ona je rekla da je Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji organizovalo Festival Evrope na Kalemegdanu gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

““Mislim da je to lep pristup jer naši građani kada govore o EU, kao da govore o nečemu apstraktnom, a zapravo se radi o zemljama sa kojima blisko sarađujemo u brojnim oblastima, gde naši građani idu na odmore, da rade, studiraju… Da ne govorimo o investicijama koje dolaze u Srbiju i koje na najbolji način pokazuju koliko smo integrisani u zajedničko evropsko tržište““, istakla je Joksimović.

Dodala je da evropski put Srbije nije uvek samo ““teška politička tema““, već strateški cilj koji je vredan svakog truda.

““Svesni smo da su vremena izazovna i da povremeno nose prepreke, ali nema spora da je trajektorija evropskog puta Srbije zacrtana i da idemo u dalje reforme, a uverena sam i ka članstvu u EU““, poručila je Joksimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana