Vesić: Javno-privatna partnerstva korisna za grad Beoinfo

Objavljeno: 08.06.2021. 18:06 Izmenjeno: 08.06.2021. 18:06

Beograd ima dobra iskustva kada je pitanju javno-privatno partnerstvo, ističe Vesić.

S jedne strane, takvi ugovori su za nas korisni jer nam pomažu da dobijemo bolju uslugu za građane, a s druge strane treba da budu jeftinije za lokalnu samoupravu, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Četvrtoj srpskoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu koja je održana onlajn u hotelu „Metropol”. U radu onlajn konferencije učestvovali su i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i učesnici iz Hrvatske.

Vesić je tom prilikom naglasio da Beograd ima najviše iskustava kada je reč o javno-privatnom partnerstvu s obzirom na to da ima čak deset ugovora u ovoj oblasti, što je i prirodno imajući u vidu da je Beograd najveći grad sa 40 odsto bruto domaćeg društvenog proizvoda.

– Postoje oprečna mišljenja o ovakvim ugovorima – da li je to neophodno za državu i grad ili nije. U početku smo morali da ulazimo u takvu vrstu aranžmana jer su u pitanju bili projekti za koje nismo imali novca. Projekat Vinča je vredan više od 300 miliona evra za koji, u situaciji kada je Grad bio zadužen preko 1,2 milijarde evra i sa budžetom od 565 miliona evra, nismo mogli sebi da dozvolimo da započnemo tako veliki projekat. Zato smo u prvom periodu fiskalne konsolidacije, koji je trajao pet godina, te velike projekte radili kroz proces javno-privatnog partnerstva – podsetio je Vesić.

On je istakao važnost projekta Vinča budući ta deponija predstavlja najveći ekološki problem i da je bilo neophodno da se pronađe partner koji ima iskustvo da reši ovaj problem.

– Drugo javno-privatno partnerstvo koje nam je bilo važno jeste uređenje odnosa sa privatnim prevoznicima u Beogradu. To nam je pomoglo da postojeće stanje bolje uredimo i poboljšamo kvalitet usluge – naveo je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je budžet Grada sve bolji i da Grad ima isti kreditni rejting kao Republika Srbija.

Mi ćemo sutra na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta imati rebalans budžeta. Trebalo bi da budžet Grada iznosi oko 1,25 milijardi evra i da je veći nego pre kovida. Naše zaduženje će na kraju ove godine biti 281 milion evra. Sada smo grad koji može da ulazi u finansijske aranžmane – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da se sada ostvaruju manja javno-privatna partnerstva koja imaju za cilj bolji kvalitet usluge, a jedan od takvih je održavanje podzemnih prolaza.

– Našli smo partnera koji bi to radio u naše ime i čija bi usluga bila kvalitetna. Isto je i sa horizontalnom signalizacijom u prigradskim opštinama, jer JKP „Beograd-put” ne može da pokrije sve beogradske opštine, a građani očekuju kvalitet. Sada imamo jedno javno-privatno partnerstvo za gasne stanice koje je za nas važno zato što nam omogućava da u potpunosti pređemo na gas. Kupujemo sto novih autobusa na gas, a prošle godine smo doneli odluku da u Beogradu više ne kupimo nijedno vozilo koje je ekološki neprihvatljivo, pa ćemo 2030. godine biti prvi grad koji će imati samo takva vozila – rekao je Vesić.

On je istakao da postoji slično javno-privatno partnerstvo i za naplatu karata na teritoriji grada Beograda, koje je sada mnogo bolje uređeno nego što je to zatekla ova gradska vlast.

Prema njegovim rečima, u razmatranju je ideja da se postigne jedna vrsta javno-privatnog partnerstva za naplatu štete prilikom saobraćajnih udesa jer se dešava da se tom prilikom ošteti javna infrastruktura.

– Iako sada imamo dovoljno sredstava, nećemo stati sa javno-privatnim partnerstvima jer nam omogućavaju da pružimo bolju uslugu građanima – rekao je Vesić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je istakao da ovaj grad već dva meseca ima ugovor o javno-privatnom partnerstvu u oblasti javnog gradskog prevoza i da na godišnjem nivou u narednih 15 godina može da računa na godišnju uštedu od 60 miliona dinara u odnosu na prethodni period. On je takođe kazao da slična namera postoji i kada je u pitanju problem toplane u Boru, koja bi u slučaju povoljnog aranžmana radila na gas, čime bi se poboljšala i ekološka situacija u gradu, što bi omogućilo i vraćanje dosadašnjih dugova EPS-u. Milikić je ukazao i na nameru korišćenja solarne energije u partnerstvu sa zainteresovanim subjektima u budućnosti.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je ukazala na činjenicu da je osnovna namera javno-privatnog partnerstva poslovno unapređenje i poboljšanje kvaliteta života građana Srbije. Ona je takođe rekla da je napredak iz godine u godinu sve vidljiviji, istaknuvši i to da partnerstva na beogradskom aerodromu i deponiji u Vinči pokazuju da je Srbija u stanju da privuče ozbiljne ulagače. Jovanovićeva je navela da poslovna partnerstva postaju sve važnija u komunalnoj delatnosti gradova u Srbiji, ali da je potrebno u budućem periodu više raditi na sticanju potrebnih veština kod pregovarača u manjim lokalnim samoupravama u smislu postizanja što povoljnijih dogovora i uklanjanja nepoverenja u javnosti koje neopravdano prati ugovore o javno-privatnom partnerstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana