Vesić: Izveštaj o radu za vreme vanrednog stanja-obaveza Beoinfo

Objavljeno: 24.05.2020. 12:11 Izmenjeno: 24.05.2020. 12:11

U beogradskom izdanju dnevnih novina juče je objavljen skraćen izveštaj o radu Grada u vanrednom stanju, prilagođen da može lako da se pregleda na četiri stranice, a pravi izveštaj ima skoro hiljadu stranica i on će se naći pred odbornicima u petak, 29. maja, na sednici Skupštine grada.

Sednica Skupštine grada će se održati u Sava centru, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je za TV Prva istakao da je bilo prirodno da se, po okončanju vanrednog stanja, građanima podnese izveštaj šta je urađeno u tom periodu i dodao da je to obaveza grada jer su trošena budžetska sredstva koja pripadaju svim građanima.

– Objavili smo da smo više od 680 hiljada maski podelili zdravstvenim i drugim ustanovama koje su se borile protiv kovida 19 kao i zaštitinih rukavica koje smo kupili kao Skupština Grada. Objavili smo i da nismo dozvolili da se roditeljima naplaćuju vrtići u vreme kada su oni bili zatvoreni. U izveštaju stoji i da za vreme vanrednog stanja nije naplaćivan poslovni prostor i sada će svi zakupci dobiti mogućnost da plate sa 50 posto popusta do kraja ove godine ili na 12 mesečnih rata tokom čitave sledeće godine. Doneli smo i odluku, zbog koje su bili smanjeni prihodi Infostanu, da svi stariji od 65 godina, ukoliko ne plate račune u martu, aprilu i maju, imaju mogućnost da ih plate do 30. juna, a da neće izgubiti popuste koje imaju kada redovno plaćaju – istakao je Vesić.

On je dodao da je formirano 17 volonterskih centara u kojima je radilo oko 6,5 hiljada volontera koji su primili više od 85 hiljada poziva, dok su na teren izašli više od 35 hiljada puta.

– Podelili smo oko 182 hiljade paketa od čega 173 hiljade penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara. I što je najvažnije, u komunalnom sistemu grada je svakodnevno radilo više od dve hiljade ljudi, funkcionisalo je i odnošenje smeća, i vodovod, sve hitne službe, ali i koridorski prevoz kojim su se prevozili zdravstveni radnici i građani koji su imali obavezu da rade – naglasio je zamenik gradonačelnika i posebno istakao da je veoma važno što nijedno gradsko gradilište nije stalo.

Vesić je precizirao da je, kako bi se potrošio novac za ove potrebe, bilo važno da se sredstva uzmu sa nekih drugih pozicija te je zato urađen rebalans budžeta koji će se takođe naći pred odbornicima 29. maja.

– Smanjili smo prihode grada za nekih skoro 17 odsto, malo više od 20 milijardi dinara. Budžet je ove godine bio istorijski i iznosio je milijardu i 205 miliona evra, ali s obzirom na smanjeni prihod tokom vanrednog stanja, domaćinski je bilo da smanjimo budžet, a uštede su uglavnom urađene na poziciji javnih nabavki. Javna preduzeća su se odrekla svih onih javnih nabavki koje nisu neophodne i koje mogu da sačekaju. Međutim, građani treba da znaju da su sva socijalna davanja koje Grad Beograd daje ostala u istom obimu i biće isplaćivane kao i uvek u dan, što je bilo i tokom vanrednog stanja. Našli smo neki balans, da se borimo protiv kovida 19, ali i zadržimo sve ono što građani imaju kao pravo kada su u pitanju socijalnih davanja – zaključio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana