Vesić: Izgradnjom 25 vrtića neće više biti liste čekanja Beoinfo

Objavljeno: 29.06.2021. 13:04 Izmenjeno: 29.06.2021. 13:04

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je  da je 2012. godine oko 17.000 dece čekalo na mesto u vrtiću, dok je danas taj broj oko hiljadu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je  da je 2012. godine oko 17.000 dece čekalo na mesto u vrtiću, dok je danas taj broj oko hiljadu.

– U međuvremenu smo izjednačili decu koja idu u privatne vrtiće. Grad je obezbedio subvencije za njih, što ranije nije bio slučaj, a sa druge strane gradimo nove vrtiće. U ovom trenutku Grad završava ili gradi osam vrtića. Vrtić u Miloja Zakića na Čukarici će biti gotov u septembru, vrtić u Patrijarha Pavla je završen, u Novogradskoj je pri kraju, dva na Novom Beogradu počinju da se grade, u Kursulinoj se završava za mesec-dva, a jedan u Surčinu je već završen. Raspisujemo tendere i do kraja godine počinjemo da gradimo vrtiće u Braće Jerković, Mirijevu, Borči, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici i Stepojevcu. U narednim mesecima biće raspisan tender za izgradnju još deset vrtića u narednoj godini i sa tih 25 vrtića u Beogradu više neće biti dece na listi čekanja – istakao je Vesić.

Govoreći o gradskom saobraćaju, Vesić je podsetio da je juče raspisan tender za kupovinu novih sto zglobnih autobusa.

– Radi se o autobusima na gas. Prošle godine doneli smo odluku da nijedno vozilo ne sme da bude na dizel, već ekološki prihvatljivo vozilo. Tako ćemo svake godine u narednih pet godina kupovati po sto vozila na gas, u međuvremenu širimo tramvajsku mrežu sa novih 50 kilometara, krenućemo i u obnovu tramvaja, a u novembru počinjemo da gradimo metro. Prva linija proradiće 2028. godine, a druga 2030. godine. Nastavićemo sa širenjem tramvajske mreže, tako da 2030. godine nijedno vozilo u gradskom prevozu neće više biti na dizel, već će sva biti ekološki prihvatljiva – istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da će Grad Beograd u julu raspisati tender za prvih 2.000 ljudi koji će moći da dobiju subvencije za bicikle.

– Želimo da stimulišemo domaću proizvodnju, ali ćemo taj program dodatno i proširiti. Na jesen ćemo raspisati tender i za javne bicikle, odnosno 150 stanica sa po deset bicikala, a državi smo predložili i neke izmene zakona kako bi se stimulisao biciklistički saobraćaj. Trudimo se da biciklistički i pešački saobraćaj dobiju prednost u odnosu na automobilski, a tu će nam mnogo pomoći i metro koji će nam omogućiti da budemo mnogo oštriji u merama – rekao je Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana