Vesić: Institut RERI obmanjuje javnost Tanjug

Objavljeno: 25.04.2019. 15:34 Izmenjeno: 25.04.2019. 15:34

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), koji je objavio da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, obmanjuje javnost i istakao da se ta privremena mera odnosi na pripremne radove, a to su arheološka istraživanja.

Vesić je na svom Fejsbuk profilu napisao da je „instant“ institut RERI 28. marta ove godine menjao Statut kako bi mogao da se koristi za napade na projekte gradske vlasti.

„Privremena mera Upravnog suda odnosi se na pripremne radove, a pripremni radovi su arheološka istaživanja, na osnovu elaborata ovih istraživanja koje je uradio Arheološki institut. Za izgradnju gondole nije izdata građevinska dozvola, a pripremni radovi koji su arheološka istraživanja prethode glavnim radovima, jer se ne zna šta će biti otkriveno prilikom arheoloških istraživanja“, naveo je Vesić.

Kako je rekao, arheološka istraživanja su zaustavljena na zahtev „idiota“ iz RERI.

„Zaustavili ste arheološka istraživanja i to se nikada u svetu nije dogodilo. To je jutros potvrdio direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Miomir Korać, gostujuci na TV Prva. Dakle, ne lažite više ljude. Kažite lepo i pošteno da ste protiv da se vrše arheološka istraživanja u Kalemegdanskom parku, da ste protiv da otkrijemo svoje rimsko nasleđe i da to nasleđe pokažemo javnosti“, zaključio je Vesić.

Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, objavljeno je u utorak na sajtu RERI, koji je i podneo zahtev tom sudu za obustavljanje radova.

U rešenju se navodi da se odlaže izvršenje rešenja Miništarstva građevinarstva kojim se daje građevinska dozvola za pripremne radove, do donošenja konačne odluke.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zahtev je obrazložio time da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana