Vesić i Nerić položili vence na spomenik Gavrilu Principu Tanjug

Objavljeno: 28.04.2020. 12:50 Izmenjeno: 28.04.2020. 13:42

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić položilu su cveće i vence na spomenik Gavrilu Principu, povodom obeležavanja godišnjice njegove smrti.

„Šest meseci je delilo Gavrila Principa da doživi kraj Hazburške monarhije i pobedu Srbije. Nažalost umro je u tamnici, gde su ga sistematski ubijali četiri godine kako ne bi doživeo kraj one države koja je počela svoj genocidni rat protiv Srbije posle Sarajevskog atentata“, rekao je Vesić.

Vesić je istakao da ima simbolike u tom što se spomenik Principu nalazi u parku na uglu Nemanjine i Balkanske, jer kako kaže, on je tokom svog kratkog života živeo u ovom delu Beograda.

„Pošto je proteran iz Sarajeva zbog organizovanja demonstracija, on je školu završio u Beogradu. Živeo je svega 24 godine i živeo je u ovom kraju. Ovde je menjao stanove u Sarajevskoj, bivšoj Bosanskoj koja se sada zove Gavrila Principa, Lominoj, Carice Milice… Tu su bile kafane u kojima se okupljao zajedno sa svojim prijateljima i snevao snove o slobodi Bosne i Hercegovine o sjedinjenju sa Srbijom. Ima simbolike što se Princip ponovo vratio na neki način u Beograd“, rekao je Vesić.

On je dodao da je današnji dan prilika da se setimo njegovog hrabrog dela i da setimo da je Princip žrtvovao svoj život da bi se ostvariili naši nacionalni ciljevi.“To je nešto što je dostojno divljena, hvala mu na tome. Naša obaveza je da ga pamtimo“, zaključio je Vesić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana