Vesić: Građani Lazarevca dobijaju direktnu vezu sa Ibarskom magistralom Beoinfo

Objavljeno: 15.09.2020. 15:58 Izmenjeno: 15.09.2020. 20:08

Vesić: Građani Lazarevca dobijaju direktnu vezu sa Ibarskom magistralom

Vesić je tom prilikom istakao da je Grad Beograd za ovu ulicu izdvojio oko dva miliona evra i da je to poruka svim građanima iz prigradskih opština, da za razliku od perioda do 2013. godine, kada su bili zapostavljeni i kada se nije radilo, sada Grad Beograd ulaže četiri puta više sredstava nego što je to bio slučaj ranije.

– Ulica koja predstavlja vezu Lazarevca sa Ibarskom magistralom, u prvoj fazi biće izgrađena u dužini od 950 metara, a u drugoj fazi biće završeno svih 1.760 metara. Ona je važna za sve Lazarevčane, jer ovde živi oko 3.500 građana, ali i za sve koji ovuda prolaze i izlaze na Ibarsku magistralu. Menjamo kompletnu instalaciju, postavljamo vodovodne cevi, radimo toplifikaciju, stavljamo rasvetu koja nije postojala. Biće napravljene dve trake po 3,5 metara širine, a gradimo i trotoare čiji je nedostatak ranije predstavljao veliki problem za sve građane koji ovde žive. Kada radimo ulicu, radimo je na način da ona bude identična ulicama u centru grada, na Terazijama, jer Beograd se danas gradi i uređuje podjednako i u centru i u prigradskim opštinama – rekao je Vesić.

Podsetio je da su radovi počeli 11. marta, te da su zbog virusa korona jedno vreme bili prekinuti, a očekuje se da do kraja novembra bude navučen prvi sloj asfalta.

– Tada ćemo, u zavisnosti od vremenskih uslova, odlučiti da li ćemo drugu fazu raditi tokom zime ili na proleće. Ovo je još jedan od projekata koji radimo u Lazarevcu. Urađena je, između ostalih, Ulica Stanislava Sremčevića Crnog i nastavljamo planski da radimo ulicu po ulicu. Ne radi se stihijski i zaista se trudimo da građani Lazarevca imaju dobre uslove za život, kao i svi drugi građani Beograda – istakao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević izrazio je zadovoljstvo što je danas u poseti ovoj opštini zamenik gradonačelnika, koji se, kako je naveo, zalagao za ravnomerno ulaganje novca u sve prigradske opštine na teritoriji Beograda. On je rekao da su rekonstruisane i ulice Stanislava Sremčeića Crnog i Vladike Nikolaja Velimirovića i dodao da je još mnogo toga urađeno uz podršku Grada Beograda.

– Nadam se da će u narednoj godini, koja će biti teška zbog celokupne situacije u celom svetu zbog virusa korona, još novca biti uloženo u opštinu Lazarevac i da ćemo zajedničkim snagama nastaviti da radimo na stvaranju boljih i kvalitetnijih uslova za život – istakao je Stević i dodao da je politika Grada Beograda jasna i podrazumeva ravnomerno ulaganje u sve opštine.

Prema njegovim rečima, u ovoj opštini radi se i na izgradnji vodovodne mreže u Mesnoj zajednici „Mirosaljci” i naselju Arapovac, na projektovanju kanalizacione mreže u mesnim zajednicama „Momčilo Pavlović” i „Branko Radičević”, kao i na vodosnabdevanju pet sela na jugu opštine Lazarevac.

Stević je zahvalio Gradu Beogradu na saradnji u prethodnom periodu i naveo da ne sumnja da će tako biti i ubuduće.

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i njegov zamenik Željko Pavlović.

Vesić: Lazarevac nastavlja da se razvija, svi građani Beograda ravnopravni

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se  sa novizabranim rukovodstvom opštine Lazarevac i razgovarao sa njima o budućim projektima u ovoj opštini.

On je čestitao Bojanu Steviću na izboru za predsednika opštine i rekao da je Lazarevac i u prethodnom periodu imao dobro rukovodstvo, ali da je novoizabrani predsednik poslednjih osam godina motor razvoja ove opštine.

Uspeli smo da nađemo prostor za privrednu zonu u blizini Ibarske magistrale, kazao je Vesić i dodao,  da će u ovu opštinu doći jedna velika investicija, što je obećanje koje je dato građanima Lazarevca.

– Jutros sam bio na sastanku u Vladi Republike Srbije, radi se o investicijama u prigradskim opštinama Beograda. Mogu da vam obećam da će prva investicija koja će doći u Beograd biti u Lazarevcu. U ovom trenutku ne bi bilo ozbiljno da kažemo kada će se to desiti, mada imamo vrlo ozbiljne razgovore i konkretne datume, ali situacija u svetu sa koronom je takva da niko ništa sa sigurnošću ne može da kaže – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će narednih sedmica biti raspisan konkurs za prijem novih 150 komunalnh milicionera.

– Njih primamo najviše zbog prigradskih ošptina. Kada je uvedena Komunalna milicija nikada ih u prigradskim opštinama nisu videli, a oni moraju da rade u svim delovima grada i građanima obezbeđuju komunalni red. To znači da će kada ih budemo primili, oni moraju da prođu i obuku, svoje stanice Komunalne milicije dobiti sve prigradske oštine, pa i Lazarevac, a to znači da će biti više komunalnog reda – pojasnio je Vesić.

On je podsetio da se u ovoj opštini radi Ulica Janka Stajčića, te da su u blizini te urađene i ulice Stanislava Sremčevića Crnog i Vladike Nikolaja Velimirovića u samom Lazarevcu. Nedavno smo, dodao je Vesić, otvorili i Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju, što je bila velika i civilizacijska stvar za Lazarevac.

– On je trenutno najmoderniji u Beogradu i ponosan sam što Lazarevac ima i takav objekat, a to pokazuje da mi kao društvo napredujemo. Osim toga, na terioriji dve opštine radimo veliki vodovod, sada povezujemo Arapovac i Mirosaljce, što će biti završeno do kraja ove godine. U dve mesne zajednice „Momčilo Pavlović” i „Branko Radičević” projektujemo kanalizacionu mrežu. Radimo i projektovanje vodovoda u pet sela na jugu ove opštine, što je za te stanovnike veoma važno, kao i za nas jer svaki deo Beograda treba da se razvija ravnomerno – istakao je Vesić.

Nastavićemo sa ulaganjima Lazarevac, naveo je Vesić i doao, naša politika je da su svi građani Beograda ravnopravni.

– Tako smo povezali Lazarevac i Barajevo Bg vozom sa centrom Beograda, a kada se bude završila rekonstrukcija pruge imaćemo više polazaka. Bg voz je najbrža i najbolja veza sa centrom grada, a to i jeste suština, kako budemo gradili metro u gradu tako ćemo i širiti i povećavati broj polazaka Bg voza, što će činiti jedinstvenu celinu – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Lazarevac će nastaviti da se razvija jer ima odličnu lokalnu vlast, Grad Beograd koji vodi računa o Lazarevcu, kao i Vladu Republike Srbije koja vodi računa o svakom delu Srbije.

– Kada imamo jedinstvo vlasti i kada svi vodimo istu politiku najvbolja je garancija da ćemo se razvijati i da ćemo za godinu dana moći da kažemo da je u Lazarevcu bolje nego što je danas, kao što možemo danas da kažemo da je bolje nego pre četiri ili pet godina. Može da bude i bolje, uvek može bolje i biće tako ako nastavimo da se razvijamo kao zemlja – naglasio je Vesić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je rekao da je teško vreme, ne samo za Grad Beograd, već i za celu Srbiju zbog virusa korona, ali da „nas to neće omesti da sakodnevo kucamo na vrata republičkih i gradskih institucija kako bi realizovali mnoge projekte.

– Cilj nam je da zajedničkim snagama radimo na poboljšanju vodovsnabdevanja opštine Lazarevac, otvaranju novih radnih mesta, ali i da rešavamo jedan od prioritetnih ciljeva, a to je plan razvoja vodovoda i kanalizacije 2020-2025. Dobili smo podršku Grada Beograda, Vlade Srbije i predsednika Vučića za priključenje na auto-put „Miloš Veliki”, kao i prolazak brze saobraćajnice kroz našu teritoriju, budućeg brzog koridira, koji će sa ekonomskog aspekta pozicionirati Lazarevac na dobro mesto na mapi gde se ukrštaju koridori u Srbiji – naveo je Stević.

On je dodao da je u ovoj opštini potrebno i rešiti problem parkiranja u centralnoj zoni, završiti izgradnju gradskog trga, kao i rešiti pitanje izmeštanja autobuske stanice iz centralnog gradskog jezgra.

Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i njegov zamenik Željko Pavlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana