Vesić: Grad Beograd obeležava Dan branilaca otadžbine Studio B

Objavljeno: 23.02.2021. 12:23 Izmenjeno: 23.02.2021. 12:23

Na Dan branilaca otadžbine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Vesić je istakao da se Grad Beograd pridružuje obeležavanju ovog datuma, jer je veliki broj ruskih i sovjetskih vojnika dao život za slobodu Srbije. Podsetio je da je u operaciji za oslobođenje Srbije i Beograda, od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, stradalo 4.350 pripadnika Crvene armije, dok ih je 14.488 ranjeno.

Od tog broja, precizirao je, 943 sovjetska vojnika su stradala u oslobađanju glavnog grada Srbije, od kojih je većina sahranjena na Groblju oslobodilaca Beograda.

– Naši ruski prijatelji bili su sa nama u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, a pre toga i u ratovima za oslobođenje Srbije od Turaka. Imamo puno zajedničkih događaja iz istorije u kojima su se Rusi zajedno sa nama borili za slobodu Srbije. Zato i danas sa našim ruskim prijateljima ponosno slavimo Dan branilaca otadžbine, jer su mnogi od njih branili i Srbiju – zaključio je Vesić i najavio sređivanje Groblja oslobodiocima Beograda po standardima uređenja memorijala.

Bocan Harčenko je istakao da se Dan branilaca otadžbine slavi masovno u celoj Rusiji. Prema njegovim rečima, praznik u sebi sažima elemente tradicije, duhovnosti, ali i naših zajedničkih vrednosti. Te vrednosti smo stekli i štitili u našim zajedničkim borbama, istakao je ambasador i zahvalio rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu na zajedničkom obeležavanju velikog ruskog praznika.

Vence su položili predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana u Beogradu, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i udruženja koja baštine sećanja na Drugi svetski rat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 5°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 16°C
Min: 3°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana