Vesić: Cilj da nijedna kuća ne bude bez kanalizacije Tanjug

Objavljeno: 05.11.2019. 13:29 Izmenjeno: 05.11.2019. 19:00

U narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu neće biti bez kanalizacije, a cilj je da se sva fekalna voda prerađuje kako ne bi zagađivala reke, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.Oko 740 kuća u okolini Obrenovca će za godinu dana imati kanalizaciju, rekao je Vesić.

foto Beoinfo

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza.

On je dodao da nije moguće ništa uraditi preko noći i da je bilo potrebno ozbiljno planiranje.

Takođe je dodao da je problem što trećina grada nema kanalizaciju, a da i iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav.

„Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu kako bi sve fekalne vode dolazile u fabriku i tu se prerađivale“, istakao je Vesić.

Takođe počinje i prva faza izgradnje te fabrike u Velikom selu, koja će pokriti deo grada u kome živi milion i po građana.

To je skupa investicija, ali ćemo rešiti kompletnu kanalizaciju i ispušatanje fekalija u reke, dodao je on, i naglasio da se takođe završava projektovanje fabrike otpadnih voda u Batajnici, a potom i u Ostružnici…

„Pokrićemo svaki od kanalizacionih sistema i naša politika je da u narednih deset godina nijedna kuća ne bude bez kanalizacije i da se voda prerađuje kako ne bismo zagađivali reke“, naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je kazao da je aktuelna vlast četiri puta više novca uložila u prigradske opštine za razliku od prethodne.

„Moramo da vodimo računa o prigradskim opštinama kako bi građani imali iste uslove i da rešimo sve probleme kao što to činimo u centralnim opštinama“, rekao je Vesić.

Kako je rekao, više novca u budžetu omogućuje i to da se više novca sada izdvaja za ovakve projekte.

Vesić je najavio i da će od 1. januara početi da radi gradska poljoprivredna inspekcija, što će doprineti da se poveća naplata korišćenja zemljišta i samim tim, veće ulaganje u ovu oblast.

„Od poljoprivrednog zemljišta je naplaćivana trećina, i sada ćemo sa inspekcijom više naplaćivati, a sav prihod će biti namenjen za poljoprivredu, između ostalog i za atarske puteve, moći će da se ulaže u protiv-gradnu zaštitu, da se obrazuje poljočuvarska služba i slično…“, rekao je Vesić.

Izmenama Zakona o glavnom gradu, Beograd je od republike preuzeo sve nadeležnosti kada je poljoprivreda u pitanju.

Vesić je istakao da na teritoriji Beograda postoji 250.000 hektara obradive površine, a da se obrađuje samo 150.000.

Najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine, a ponašali smo se kao da poljoprivreda ne postoji, rekao je Vesić.

Istakao je i da se za ovu oblast sada izdvaja više novca, odnosno da je 20 miliona dinara subvencija Grad Beograd davao 2014. godine, a da sada daje 200 miliona, a sledeće godine planira za te namene 250 miliona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana