Vesić: Boriću se za građevinsku industriju tanjug

Objavljeno: 04.11.2022. 12:58 Izmenjeno: 04.11.2022. 15:18

Ministar je dodao, obraćajući se privrednicima, da im resorno ministarstvo stoji na raspolaganju, kao „njihov servis“.

foto tanjug

 

Ministar građevinarstva Goran Vesić poručio je , na radnom sastanku sa predstavnicima građevinskih kompanija, da će se boriti za građevinsku industriju i da je spreman da čuje sve probleme sa kojima se suočava ta grana prvirede u Srbiji.

Vesić se sastao u Privrednoj komori Srbije sa oko 40 privrednika iz građevinskih firmi, članica komore, i tom prilikom najavio da će takav vid komunikacije sa njima postati praksa.

Ocenio je, na sastanku pod sloganom „Gradimo Srbiju, nema stajanja“, da je u kriznim vremenima važno da se održi i unapredi građevinska industrija, s obzirom da dosta doprinosi BDP-u zemlje.

„Želim ispred svog resora da napravimo praksu da se međusobno viđamo, čujemo koji su problemi u ovom sektoru i pokušemo da ih rešimo“, poručio je Vesić privrednicima.

Dodao je, obraćajući se privrednicima, da im resorno ministarstvo stoji na raspolaganju, kao „njihov servis“.

Vesić je najavio da će se zalagati za izmene zakona koji usporavaju sistem, zatim ukidanje naknade za konverziju zemljišta i uraditi sve što je potrebno kako bi se sektor građevinarstva unapredio, a privrednici bili zadovljni.

Direktor Sektora za internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović izrazio je zadovoljstvo što je novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vesić otvoren za konkretnu saradnju i na početku svog mandata spreman da se suoči sa problemima koji muče privrednike.

Ocenio je da razgovorom i saradnjom između nadležnih institucija, organizacija i privrednika u domenu građevinarstva ovaj sektor može brzo da napreduje.

Izmena Zakona o izgradnji prioritet ministarstva

Izmena i dopuna zakona o izgradnji, ukidanje naknade za konverziju, kao i unapređenje građevinske industrije prioriteti su resornog ministarstva, poručio je na sastanku sa građevinskim kompanijama u PKS ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Ići ćemo na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u trenutku kada je donet bio veoma dobar i doneo ogroman iskorak kada je u pitanju ova oblast, ali kao i svaki zakon posle određenog vremena treba da se menja, odnosno, neke stvari treba da se urede na drugi način“, poručio je Vesić.

Vesić je najavio da će sa svim privrednicima koji pripadaju njegovom resoru razgovarati o problemima koji ih muče i istakao da će sa građevincima u narednom periodu razgovarati na temu konverzije, ukidanju naknade i problemima sa kojima se suočavaju u toj oblasti.

Ocenio je da konverzija umnogome usporava sistem i da je lično on zbog toga protiv nje.

Prema rečima Vesića, ministarstvo će raditi i na ubrzavanju administrativnih procedura i dobijanja građevinskih dozvola, a sve u cilju olakšavanja poslovanja građevinarskom sektoru.

„Privrednicima treba da se izađe u susret jer su oni ti koji zapošljavaju građane i daju plate i od njih zavisi bruto domaći proizvod, u zavisnosti od toga u kojoj meri je naše građevinarstvo aktivno ili ne“, naveo je Vesić.

Vesić je razgovarao danas sa predstavnicima oko 40 kompanija iz sektora građevinarstva koje su članice PKS-a, kako bi, kazao je, čuo njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju i izašao im u susret kao resorni ministar.

Poručio je da privrednici treba da znaju da u ministarstvu imaju saradnika koji rešava probleme, jer „svima nama je interes da se gradi, da kompanije rade dobro, plate budu veće i da se ovaj resor razvija, kao što se razvijao prethodnih godina“.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kazao je da PKS neguje javno privredni dijalog i da se ovakva praksa pokazala kao dobar odgovor na svaki izazov, počevši od pandemije, pa do aktuelne krize sa ratom u Ukrajini.

„Privreda je izuzetno osetljiva za sve izazove koji se dešavaju na globalnom nivou. Građevinska industrija, industrija građevinskog materijala, poremećaji cena, poremećaji logistike i transporta su do te mere uticali da se, ono što je do pre par godina bio motor rasta BDP-a i razvoja – građevinska industrija, sada nalazi pred velikim izazovima“, rekao je Vesić.

Poručio je da svi nadležni kako državni organi, tako i udruženja treba da izađu u susret privrednicima i da se vidi na koji način može da im se pomogne po pitanju nabavke materijala i vrednosti tog materijala, ali i ostalih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana