Vesić: Beograđani će se odužiti zaslužnim gradonačelnicima Studio B

Objavljeno: 13.09.2020. 18:15 Izmenjeno: 13.09.2020. 18:18

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uputio je Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica zvaničan predlog da se u Beogradu podignu spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika – Milošu Savčiću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

Imao sam posebnu čast i zadovoljstvo da kao građanin Beograda i zamenik gradonačelnika uputim zvaničan predlog da se u Beogradu podignu spomenici trojici najzaslužnijih i najboljih gradonačelnika u 20. veku, kaže Vesić. On je izrazio nadu da će Skupština grada prihvatiti njegovu incijativu i da će Beograd tokom sledeće godine dobiti spomenike Milošu Savčiću, Vladi Iliću i Branku Pešiću.

Miloš Savčić, Vlada Ilić i Branko Pešić bili su gradonačelnici Beograda između 1929. i 1974 godine i zaslužni su za razvoj naše prestonice tokom 20. veka. Konačno je došlo vreme da se grad i oduži ljudima na čijim se temeljima Beograd i dalje razvija.

Nadam se da ce skupstina grada prihvatiti moju inicijativu i da cemo tokom naredne godine dobiti spomenike gradonacelnicima Beograda- Milosu Savcicu koji je bio gradonacelnik 1929. i 1930. godine, Vladi Ilicu koji je bio gradonacelnik Beograda izmedju 1935 i 1939 godine i Branku Pesicu koji je bio gradonacelnik  Beograda izmedju 1964 i 1974 godine.  Svaki od njih na svoj nacin doprineo je razvoju naseg grada i mislim da se mi kao Beogradjani oduzimo bez kojih nas grad danas ne bi bio ono sto jeste.

Ono što je zajedničko trojici gradonačelnika je da ih savremenici nisu baš razumeli, navodi Vesić koji je i podneo predlog da se u prestonici podignu spomenici onima koji su ostavili dubok trag u istoriji Beograda.

Stand up: Ako Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica pozitivno odgovori na zvaničan predlog zamenika gradonačelnika, u Beogradu će se podići spomenici trojici nekadašnjih gradonačelnika koji su, svaki na svoj nacin, doprineli razvoju Beograda. I dok je Miloš Savčić bio zaslužan za širenje Beograda prema Senjaku i Dedinju, u vreme Vlade Ilića sagrađena su dva mosta – Brankov most koji se tada zvao mosta kralja Aleksandra i Pančevački most koji se tada zvao most kralja Petra.

OFF: Kada je reč o Branku Pešiču, u njegovo vreme izgrađeni su „Beograđanka“,  most Gazela, hotel „Jugoslavija“, a napravljen je i autoput kroz Beograd. Njegov spomenik će, navodi zamenik gradonacelnika, biti podignut u pešačkoj zoni ispred opštine Zemun.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana